Мъжете също плетат: Историята на един викинг

Когато стане дума за запален фен на плетенето, е нормално да си помислим, че става въпрос за някоя възрастна дама. Това е така, но в последно време все повече представители и на силния пол също се захващат с това трудоемко и интересно занимание. Такъв е например скандинавски фотомодел, който на всичкото отгоре е и представител на НАТО. Ето за какво става дума:

 

Въпросният мъж е норвежецът Ласе Матберг, който е и официалното рекламно лице на норвежкия флот, а неотдавна издаде и книга със съвети как да плетем.

Ласе Матберг.

В интерес на истината, новото му амплоа е изцяло вдъхновено от семейството му. Докато баща му и дядо му се занимават предимно с дърводелство, майка му и баба му разпалват страстта му по „женското“ занятие. И двете жени са „виновни“, че семейството им е винаги облечено с красиви и удобни плетени дрехи.

Мачото е следван от близо 800 000 последователя в Instagram.

Преди да се реши да публикува книгата си, Ласе първо усъвършенства уменията си. Красивият викинг използва влиянието и популярността си в социалните мрежи, например Instagram, за да рекламира лично изпробваните от него съвети в плетаческото изкуство. Очакваният успех не закъснява…

До този момент книгата му е издадена само на норвежки език – Lasse-Strikk: Varme plagg for barske forhold (Ласе Плете: Топли дрехи за сурови условия) – на цената от 399 норвежки крони (около 76.33 лева). Очаква се заглавието да бъде преведено и на много други езици.

Но не само сексапилният скандинавец е доказателство, че плетенето не е само дамско занимание…

Том Дейли (отляво) и Джош Бенет (отдясно).

По време на тазгодишните Олимпийски игри в Токио, британският плувец и гмуркач Том Дейли бе сниман как плете, докато чака кротко реда си на скамейка пред басейна. Освен него и нюйоркчанинът Джош Бенет използва социалните мрежи, за да рекламира плетивата си и онлайн курсовете си, на които учи мъже и жени как сами могат да си изплетат прекрасни и топли пуловери, шалове, шапки или ръкавички.

По всички личи, че Ласе, Том и Джош, и техните последователи от мъжки пол, успешно ще разбият всички сексистки стереотипи за плетенето.