Марс също е вече ретрограден

Червената планета също започна своето ретроградно пътешествие – от 30-ти октомври до 12-ти януари 2023 година. А ето какво вещае то:

 

Какво е обичайното влияние на Марс?

В астрологията четвъртата планета в слънчевата система е свързана с действието, целеустремеността, либидото и агресията.

В наталната карта на всеки човек мястото на Марс определя в кой от 12-те астрелогически дома той ще има най-голямо влияние през този му житейски път. Нещо повече – кое ще засилва неговата мотивация, жизненост и воля.

Любопитно е да се спомене, че в романските езици вторник е посветен на Марс – древноримския бог на войната (Mardi, Martedì, Martes, Marţi). Ето защо не е чудно, че повечето военни кампании на Римската империя са започвали именно във вторник. Допълнително станалото популярно напоследък и в България мъжко име Мартин произлиза от латинското Мартинус, което се превежда като “войнствен” или “син/дете на бог Марс”.

 

Какво вещае Ретроградният Марс?

Сега енергийното влияние на червената планета ще е малко по-различно от неретроградното ѝ състояние. Във въздуха пак ще се усеща напрежение, жажда за конфликти и зараждаща се ярост, но и не само:

 1. Вашите планове, развития и действия могат да претърпят известна стагнация или забавяне.
 2. Фрустрация – породена особено от нищоправене, скука и бездействия.
 3. Подсилено раздразнение; неща, които преди не са ни правили впечатление, сега могат да се явяват като “трън в петата”.
 4. Мискомуникация и дисхармония.
 5. Спречкване, кавги или разменянето на лютиво думи.
 6. Отбягването или забавянето на вземане на решения.
 7. Повече мислене, по-малко действия.
 8. Лесно и неусетно вбесяване.
 9. Подтикването към намиране на по-здравословни и мирни начини за освобождаване от негативната и войнствена енергия.
 10. Засилено и неосезаемо сексуално желание.

 

Как Близнаците ще подсилят Ретроградния Марс?

През следващите месеци Марс ще остане в съзвездието на Близнаците. Това ще означава, че анализирането, неприбързването и проучването ще са от особено значение за благосъстоянието на всеки един от нас.

Изключително важно е да се избягват нежеланите и тъй излишни кавги и караници с познати и близки. Мискомуникацията, както казахме, ще е два пъти по-засилена, затова премислете и се успокойте, преди да решите да си го изкарате върху най-близкия до вас събеседник.

Много е важно да се спомене, че Марс изобщо не обича тайните и потайността, а директността и честността. С други думи, сега е периодът, в който доста неща ще ви бъдат разкрити и изяснени:

 • Може би човекът, по когото си падате, често носещ маска и имащ голямо его, внезапно ще ви се извини или най-накрая ще ви се обясни в любов.
 • – На новата ви колежка на работа, която изглежда тъй миловидна и добросърдечна, най-сетне ще ѝ падне маската и ще видите истинската ѝ същност.
 • – Може би вашата най-добра приятелка не ви е отбягвала, защото ви мрази, а просто е имала доста лични проблеми, с които е трябвало да се занимава; или просто е зодия Водолей и е имала обичайната нужда от време на време да се “изключва” от света.
 • Отговорите на въпросите, които навярно сте задавали поне 100 пъти на Вселената, в крайна сметка ще ви намерят и ще дойдат при вас.

Независимо за кой от горепосочените примери става въпрос, знайте, че това, което трябва да разберете или да узнаете, ще ви намери, независимо какво правите или не правите. Марс в Близнаци със сигурност ще се погрижи за това. Четвъртата планета ще напусне съзвездието чак на 25-ти март догодина.

 

Как да се подготвим за този няколкомесечен период?

Както вече казахме с Ретроградния Меркурий и Юпитер, използвайте тези няколко месеца във ваша полза. Тъй като Близнаците са въздушен знак, наблегнете повече върху размишляването, анализирането, проучването и подобряването на комуникативните ви умения. Не поемайте рискове или не действайте прибързано.

Ако някой от вашите проекти или мечти е в процес на забавяне, използвайте времето си за да насочите енергията си към нещо друго. Например, ако обичайната ви рутина или хобита вече ви лазят на нервите, може ненадейно да откриете ново интересно занимание или нова интригуваща страст.

Също така, ако напоследък сте били по-затворени, груби или практични, може би е дошъл часът да обърнете повече внимание на близките си и/или вашата половинка. Тъй като Марс не е много по “сладкодумните и нежни емоции”, сега е времето да организирате романтична вечеря или вечеринка за човека, покорил вашето сърце, или да кажете/ направите мил жест някому.

Апропо, очаквано е родените във вторник или носещите имената Мартин, Мартина или Марта да усетят двойно повече ретроградността на планетата Марс, под чието влияние се намират те.