Мария Бакалова с награда БАФТА

Мария Бакалова, българската актриса, нашумяла с ролята си в „Борат 2“, получи наградата за най-добра поддържаща роля на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство в раздела „Изборът на критиците“ .

Получавайки приза, Мария Бакалова се представи по следния начин:

„Аз съм от България и родният ми град (Бургас) е само на няколкостотин километра от Украйна. И понеже сме заедно в тази специална вечер, бих искала да признаем смелостта на украинския народ. Надявам се посланието ми да стигне до хората в Украйна – виждаме ви, подкрепяме ви, сърцата ни бият за вас.“

Продължаващата инвазия в Украйна беляза цялата церемония на 75-ите филмови награди BAFTA. Домакинът на събитието в “Роял Албърт хол” в Лондон – Ребел Уилсън дори се възползва от светлината на прожекторите, насочена към него, за да покаже среден пръст на руския президент Владимир Путин.

Повечето от номинираните пристигаха, облечени в черно, сякаш отразяваха всеобщото потиснато и тъжно настроение.

Джесика Плъмър.

Британската актриса Джесика Плъмър и 13-годишният Уди Норман, появил се заедно с Хоакин Финикс, с когото играят в „Хайде, хайде“, носеха сини и жълти панделки в подкрепа на Украйна.

Бенедикт Къмбърбач, който е в главната роля в мрачния уестърн „Силата на кучето“, обявен за най-добър филм на наградите БАФТА, бе дошъл на церемонията, със знамето на Украйна на ревера си. Той коментира пред Sky News, че би искал да помогне на бежанците в конфликта.

Уил Смит.

За „най-добър актьор“ бе обявен Уил Смит за ролята му в „Крал Ричард“, а за най-добра актриса – Джоана Сканлан за участието ѝ в лентата „След любовта“.

Кенет Брана бе отличен за автобиографичната драма „Белфаст“.

Наградата за най-добър филм на чужд език отнесе японският режисьор Рюсуке Хамагучи за „Карай колата ми“, създаден по къс разказ на известния писател Харуки Мураками. Това е първият японски филм, който печели БАФТА. Трябва да се отчете, че Хамагучи е третият номиниран японски режисьор в тази категория след Акира Куросава през 1985 година.

Трой Коцур.

Актьорите Трой Коцур и Ариана ДеБоуз спечелиха BAFTA в категориите за поддържащи роли. Коцур отнесе приза за превъплъщението си в CODA, а Дебоуз – за „Уестсайдска история“.