Мандарините могат да са опасни

Най-накрая дойде дългоочакваният сезон на мандарините, чиято миризма мнозина свързват с Коледа,  Нова година и уютни домашни събирания, докато навън вали сняг.

Ползите
Мандарините съдържат огромно количество витамини, микро и макроелементи, антиоксиданти, както и вещества, които подтискат растежа на гъбичките с бактерициден ефект. Диетичните фибри в плодовете премахват излишния холестерол, имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт и по-специално върху червата.

Мандарините са особено полезни в есенно-зимния период. Плодовете съдържат бета-каротин, предшественик на витамин А – колкото по-ярък е цветът,  толкова повече е бета-каротинът, необходим за обновяване на лигавиците. Плодовете са първа помощ за имунната система. Мандарините са полезни дори за сърцето – съдържат много калий, който укрепва сърдечния мускул.  А тънката бяла мрежеста обвивка, която мнозина изхвърлят, съдържа антиоксиданти.

Рисковете

С повишено внимание трябва консумират мандарини хората, които имат стомашно-чревни заболявания, гастрит и страдат от висока киселинност. Още по-нежелателно е яденето на цитрусите на празен стомах. Мнозина варят сладко от ароматната кора, но много от плодовете  се третират с противогъбични средства и парафини, които могат да навредят на здравето ни. Ако плодът блести ярко, не си струва да използвате корите за приготвяне на сладка. Освен това е по-добе да ядете плодовете цели, вместо да пиете изцеден сок. Лекарите са единодушни, че злоупотребата с мандарини може да доведе до развитието на алергични реакции.

Безопасното средно количество плодове, които могат да се консумират са четири броя  дневно. Има хора, които могат да изядат и половин килограм, това зависи от количеството захар, което консумират дневно и от общото им здравословно състояние.