Лондон: Новият музей за Джеймс Бонд очаква първите си посетители

Тунели под столицата на Обединеното кралство са напът да бъдат превърнати в огромна туристическа атракция. Ето как:

 

 

Всеизвестно е, че лондонското метро не само е едно от най-старите в света, но и едно от най-известните. Ала малцина знаят, че не всички негови тунели са използваеми…

Kingsway Tunnels.

Голяма част от тях са били построени в разгара на Втората световна война, когато цивилното население е имало нужда от място, където да се скрие от немските въздушни атаки. След края на войната част от тях са превърнати в щабквартира на Британската шпионска организация – Special Operations Executive.

Компютърно генерирано изображение на новото културно пространство.

Други от тях – познати под името Kingsway Tunnels – послужили за вдъхновение в първия роман за известния таен агент Джейнс Бонд. От 90-те години на миналия век те стоят неизползвани, ала не задълго…

По данни на BCC, преди дни общинската администрация City of London Corporation (Корпорация на лондонското Сиси) предложи тунелите да бъдат преобразени в ново туристическо пространство, разполагащо с бар, образователни зали и места за изложби. В същото време естетиката на ново пространство ще бъде вдъхновена от най-различни тематики, например, от Агент 007.

Компютърно генерирано изображение на бара.

Въпреки че проектът за 222 млн. паунда се радва на голямо обществено одобрение, от Корпорацията на лондонското Сиси трябва да изчакат поне до юли. Тогава Общинският лондонски съвет на Камдън (Camden London Borough Council) ще трябва да произнесе финалната дума. Причината е проста – Тунелите „Кингсуей“ достигат до административните граници на лондонския район „Камдън”, който се управлява точно от Общинския лондонски съвет на Камдън.