Лили Иванова и Цветана Манева – новите почтени граждани на Варна

Страхотна вест за 84-годишната певица и 79-годишната актриса.

 

 

Според последното решение на общинския съвет на Варна, осем души, сред които Лили Иванова и Цветана Манева, ще получат званието „Почетен гражданин на Варна“ за 2023 година. Отличията ще бъдат връчени на празника на града – 15-ти август, в 20:00 ч., в Летния театър.

Цветана Манева и Лили Иванова.

Двете бележити българки ще получат специалните почести именно заради огромните им заслуги, свързани с българската култура. Лили Иванова – за популяризирането и разпространяването на българската естрадна и поп музика на национално и международно ниво, а Цветана Манева – за значимия ѝ принос към театралния живот на Варна като артистичен директор на Международния фестивал „Варненско лято“.

Варна.

Наред с това изпълнителката на „Ветрове“ благодари на кмета Иван Портних, на общинска администрация и на цялата варненска общественост чрез пост в личния ѝ Facebook профил.

Цветана Манева и Лили Иванова на млади години

А останалите шестима са Дарин Сотиров, създател и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“, Свежина Димитрова, директорка на Варненската обсерватория „Николай Коперник“ от 2009 г. насам, старши инспектор Върбан Петков, за героичната му постъпка при спасяването на повече от 40 пътници от влак край гара Каспичан на 3-ти ноември 2022 г., Борис Калинков, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм като автор на 25 книги, 11 от които посветени на Варна, гимнастичката Минка Ванкова и колежката ѝ Деспа Кателиева, първата световна шампионка по художествена гимнастика от града.