Коронавирусът не успя да уплаши Венецианския карнавал

Въпреки че пандемията от коронавирус отложи и провали провеждането на най-различни събития по целия свят, например карнавала в Рио де Жанейро, нещата са малко по-различни за ежегодния Венециански карнавал. Културното събитие ще се проведе, макар и малко по-различно от обичайното. Разказваме ви какво са подготвили организаторите му за 2021 година.

 

Не, тази година световноизвестното мероприятие няма да се състои на живо, а ще „влезе“ в домовете на своите верни почитатели. Организаторите ще спазват препоръчаните от италианските власти противоепидемични мерки, като се надяват следващата година Венеция отново да посрещне многобройни тълпи от туристи за ежегодното си празненство.

Карнавалът под формата на онлайн излъчване

Кадър от стрийминга на 7-ми февруари.

Венецианският карнавал ще се излъчва онлайн от 11-ти до 16-ти февруари от 17:00 часа местно време на сайта https://www.carnevale.venezia.it/carnevale-di-venezia-live/ . Всеки път излъчването ще продължи час и половина – цели 90 минути, посветени на забавления, импровизации, музика и маски. Ще се предава директно от Ca’ Vendramin Calergi – италианско палацо (дворец), музей, а в момента казино.

Ca’ Vendramin Calergi.

Освен това по време на стрийминга и в социалните канали на карнавала ще бъдат качени и представени специални кратки филмчета, събрани под името „Карнавални истории“ (Storie di Carnevale). Те ще запознаят зрителите не само с личните впечатления на героите на Венецианския карнавал – артисти, художници, сладкари, занаятчии и дизайнери на костюми, но и с някои от ключовите му места: театри, църкви, площади, музеи, галерии и ателиета за маски.

Виртуални предавания за малки и големи

Конкурсът за най-добра маска обикновено се провежда на главния площад „Сан Марко“.

Нито порасналите, нито малките любители на маскарадното събитие ще останат разочаровани. Инициаторите на карнавала са приготвили множество различни работилници, пърформанси, интерактивни истории и конкурси. Две от състезанията са за „Най-хубавата масчица“ (La Mascherina più Bella), като този конкурс е специално за аудиторията на най-малките; следва „Най-хубавата маска“ (La Maschera più Bella) – за порасналите. Участниците трябва да изпратят своите най-добри фотографии до 10-ти февруари на сайта www.carnevale.venezia.it , за да участват в конкурса. Имената на победителите ще бъдат обявени по-късно.

Отново ще бъде избрана „най-хубавата Мария“

Една от най-обичаните традиции на фестивала – Festa delle Marie – за която списание „Banker Special“ вече писа – https://special.bg/carnevale-di-venezia-istoriya-i-sabitiya/ , също ще се състои. Водеща ще бъде Линда Пани, „Марията“ на 2019-а, която най-напред ще разкаже за миналогодишните костюми и претендентки за титлата, после ще интервюира моделиера Стефано Николао, който на свой ред ще сподели малко повече за прочутото ежегодно събитие Il volo dell’Angelo.

Принц Морис.

Допълнително от 11-ти до 14-ти февруари, принц Морис (Маурицио Агости Монтенаро Дурацо – италиански благородник, който от 15-годишен взема участие във Венецианския карнавал) ще представи тазгодишните дванадесет участнички във Festa delle Marie, разделяйки ги на групи по три. На 15-ти февруари журито ще отсъди коя е най-красивата сред тях, а на следващия ден ще се разбере коя е победителката – „Марията“ на 2021 година.