За деня на словенската култура – запленения от Родопите Прешерн

Днес – 8 февруари, честваме Деня на словенската култура. Вероятно повечето от вас свързват Словения с Постойна – една от най-красивите пещери в Европа. От тази вечер обаче ще можем да я свързваме и с поета Франце Прешерн, който е първият в Словения, писал за нашите Тракия, Родопите, Хемус… не магистралата, разбира се, а за антична Стара планина.

 

 

Кой е Франце Прешерн

Франце Прешерн (1800- 1849) е роден в село Върба – по онова време част от Австро-Унгария. Завършва право във Виена, но се завръща в Любляна, където започва работа като помощник в адвокатска кантора. Годините си минават и роднините му започват да настояват да сключи брак с девойка от Грац. Той категорично отказва, преживява го и пише „Сонети на нещастието“.

Когато е на 33 години, се влюбва в богатата Юлия Примиц. За да достигне до нея, започва да прави опити да отвори своя кантора, но австрийските власти не му разрешават, защото се слави със свободомислието си и е критичен към империята. Така не успява да се превърне в изгодна партия за Юлия и тя се омъжва за богаташки син.

Юлия Примиц.

Съкрушен, Прешерн започва да отделя все повече време на писането на поезия. Когато е на 47 години издава стихосбирката „Поезия“, в която е и прочутото стихотворение „Наздравица“ – днес официален химн на Словения. Година по-рано най-накрая му разрешават да отвори своя адвокатска кантора, след като пет пъти преди това му отказват. Компромисът, на който се съгласява, е да се премести в Кран. Там обаче той отказва да защитава богати клиенти, а се посвещава на по-бедните, на които не взима нищо. Трупа дългове, разболява се тежко, изпада в депресия. В завещанието си признава, че има две дъщери, макар че никога не е бил семеен. Едната умира при раждането, а втората, която той много обича и иска да живее при него, остава при майката. Все пак момиченцето го посещава в дома му, където той кара сестра си постоянно да й готви, а нея нарича „Моята малка готвачка“.

Ролята на Франце Прешерн за Словения

Прочутата пещера Постойна.

Франце Прешерн е емблема за словенците и неизменна част от тяхната национална идентичност. Той има голям принос за обогатяването на жанровете и за поетичността на романтизма. Неговата запазена марка е сонетният венец, който въвежда в общославянския канон. Той избира да пише на словенски, в период, когато това е нямало да му гарантира много читатели и известност, но е важно за самочувствието на сънародниците му.

Връзката на Франце Прешерн с България

Изглед от Родопите.

Франце Прешерн е първият в словенската литература, който споменава българските Тракия, Хемус и Родопите. Тази вечер – от 19. 00 часа ще имате възможност да научите и други интересни подробности за него по време на онлайн представянето на стихосбирката му „Поезия“ https://www.facebook.com/ColibriBooks, вече и на български език! За нея ще говори проф. д-р Людмил Димитров, преводач и автор на предговора. Оформлението е дело на художника Кирил Златков. Повече подробности за Прешерн ще ви разкаже литературният историк проф. Светлозар Игов, а стиховете му ще прочете актьорът Симеон Владов.

Ще има директно включване и от Словения – на проф. Алойзия Зупан-Сосич и на актьора Блаж Сетникар. Специален гост на представянето ще бъде и посланикът на Република Словения Анжей Франгеш.