Седем аромата за усещане на чистота в дома ви

Има ли мирис, който засилва усещането за чистота? Има и той не е само един. Ето седем аромата, които използват най-често производителите на различни ароматизатори и почистващи препарати. Имайте предвид, че понякога тези аромати са изключително натрапващи се – дори в някакъв смисъл агресивни, но ако ги дозирате правилно, може да постигнете невероятен ефект.

 

1. Аромат на лимони

Това е едно от най-популярните ухания на „чистота“. Използва се много често в препаратите за миене на баня и фаянс. Освен че създава усещането за чистота, този аромат дава допълнителен енергиен заряд и ободрява. Но трябва да се използва внимателно, така че да не бъде „залята“ цялата ви къща с лимонов сок. Все пак не живеете в салата. Ограничете се до няколко капки етерично масло от лимон върху памучен тампон или в овлажнителя за въздух.

2. Мирис на трева

Мирисът на прясно окосена трева се свързва с идилични картини – спокойни летни утрини, някъде извън града. Асоциациите са за свежест, релакс и спокойствие – все ценни „съставки“, които е добре да добавите към вашия дом.

3. Аромат на жасмин

Силният, доминиращ и дори леко остър аромат на жасмин е много разпространен в перилните препарати. Той също е подходящ да бъде използван в дома ви, най-малкото заради това, че се асоциира с току-що изпрани дрехи. Важно е обаче да не прекалявате с него – достатъчни са само няколко капки етерично масло за ароматизиране. Жасминът е толкова силен аромат, че дори може да причини главоболие. Това е причината да не се препоръчва да се използва в спалнята.

4. Аромат на мента

Освежаващото мохито с кубче лед или сгряващата чаша горещ ментов чай ​​със сигурност ще ви помогнат да се отпуснете след тежък и напрегнат ден. Ще укротят галопиращите ви мисли. Ароматът на мента, също както и на лимона, е чудесен свеж полъх в дома ви. Ментата често се използва в дъвки и в пасти за зъби и това също я прави подходящ аромат, внушаващ идеята за чистота. У дома може да залеете няколко листа на мента с вряща вода и ги оставите в красив съд на маса в стаята. Може да използвате и етерично масло от мента.

5. Аромат на памук

Ароматът на памук е много деликатен и той по-скоро подчертава придружаващите го миризми, без да се откроява на фона им. На памук миришат чистите чаршафи, току-що смъкнатата от простора хавлия и изгладената риза … все неща, които в съзнанието ни се свързват с реда и чистотата у дома.

6. Аромат на роза

В нашия списък не може да пренебрегнем ароматът на роза. Той най-често е използван в сапуни и шампоани. Това е класически аромат, който, разпръсквайки го във въздуха, допринася за по-голяма свежест в дома ни. Важно е обаче да изберете по-деликатен аромат на роза, в противен случай може много бързо да започне да ви дразни.

7. Аромат на лайка

Ароматът на лайка придава невероятно усещане за стерилна чистота. Неслучайно е най-често използваният аромат в бебешки продукти. Той има и успокояващ ефект. Може да залеете изсушени листа от лайка с вряща вода и да ги оставите в стаята или да приготвите тинктура, която след това да добавите към овлажнителя за въздух. Този аромат също ще допринесе въздухът в апартамента ви да ухае на чистота и пролет.

И накрая един съвет – бонус. Става дума за содата. Тя няма мирис, но ако сипете малко сода в чаша и към нея добавите капка етерично масло от лимон или жасмин, очаквайте чудеса. Содата абсорбира неприятните миризми от въздуха и „дава път“ на прекрасните ухания – за това е идеален освежител за баня или кухня.