Carnevale di Venezia: История и събития

Месец февруари се очаква с нетърпение от милиони хора по света. И докато едни се готвят да отпразнуват Деня на влюбените – Свети Валентин, други си мечтаят за Венецианския карнавал. Тази година той се чества от 8-ми до 25-ти февруари. Ето каква е историята на едно от най-романтичните и красиви събития в света и най-вълнуващото, което тепърва предстои.

 

Първите писмени сведения за маскения карнавал, който е стар колкото Венецианската република, датират от 1094 година. Постепенно тържествата се разрастват и набират огромна популярност – само 200 години по-късно карнавалът е обявен за официален празник от Сената на Републиката, предшестващ дните на Великия пост. Поради тази причина събитието се променя всяка година, за да приключи точно на Дебелия вторник (Mardi Gras), когато започват великденските пости в Римокатолическата и протестантските църкви. Дните на празника се отбелязват с множество паради, маскен карнавал, веселби, пиене, вкусна храна, състезания, културни изложения и музика. Карнавалът се превръща в международно събитие чак през 1979-а. Оттогава в него участват и множество художници, музикални и танцови състави от цял свят, събирайки ежегодно около 3 млн. посетители – три пъти повече от населението на Венеция!

Въпреки че по време на Carnevale di Venezia има по няколко мероприятия дневно, и е невъзможно да се проследи всичко, ще ви запознаем с най-интересното, което ще се случи през този уикенд от 14-ти до 16-ти февруари .

 

Lido in Love

Адрес: Riviera Santa Maria Elisabetta, остров Лидо, Венеция

Дата и час: 14-ти февруари от 10:00 до 23:30 часа

Седмото издание на Lido in Love отново ще предложи голямо разнообразие на сергии, където ще можете да купите подарък за вашия любим човек, да участвате в събирането на парични средства за благородни каузи, да се насладите на вкусната италианска храна, да участвате в някое от множеството събития или да се насладите на романтична киновечер. Любовният панаир на острова винаги предлага за всекиго по нещо, така че не се тревожете, ако не откриете веднага вашето забавление – просто се насладете на La Dolce Vita!

Venezia, Carnevale e l’amore. Imagini della Venezia di maschera.

Адрес: Fabbrica del Vedere, Calle del Forno, 3857, Канареджо, Венеция

Дата и час: 14-ти февруари от 17:00 до 19:00 часа

Изложбата представя фотографии и откъси от филми, свързани с романтичния живот на Венеция и нейния прочут карнавал. Мострите са осигурени от Archivio Carlo Montanaro, Università Popolare di Venezia и Fondazione Archivio Vittorio Cini.
Изложбата е отворена всеки ден от 8-ми февруари до 7-ми март, от 17:00 до 19:00 часа, с изключение на вторниците.

Corteo e Festa delle Marie

Адрес: Via Giuseppe Garibaldi, Кастело, Венеция

Дата и час: 15-ти февруари от 14:30 до 16:00 часа

Festa delle Marie е венецианска традиция, която датира още от IX в. и е свързана с две важни исторически събития. Отначало с конкурс се избирали 12-те най-красиви, но бедни девойки от града. Впоследствие всяка от тях била причислявана към заможно венецианско семейство, което я снабдявало със скъпи дрехи, бижута и зестра, за да може да се омъжи достойно. Другото събитие е свързано с отвличането на красавиците и техните скъпоценности от далматински пирати. Дожът Пиетро Традонико веднага предприел мерки и изпратил спасителен отряд от смели мъже, които да върнат момичетата. След благополучното приключване на мисията, дожът бил толкова щастлив, че, след като благодарил на Дева Мария, създал „Празника на Мариите“.

Шествието се провежда всяка година, като започва от базиликата „Сан Пиеро ди Кастело“, където се е случило отвличането, и се спуска по Via Giuseppe Garibaldi, достигайки с лодки до централния площад „Сан Марко“. И 12-те девойки, и техните спасители, се обличат в традиционни венециански облекла от епохата на Ренесанса. В 16:00 ч. Дожът ги посреща подобаващо на площада и ги представя пред публиката на карнавала. Впоследствие от тях се избира най-хубавата, която провъзгласяват за Мария на тържествата. Процесията се организира от асоциацията „Venezia è… (Storia arte cultura)“. В нея участват известни групи и други асоциации за история и костюми като „C.E.R.S.“ , „Amici del Carnevale di Venezia“, „Internazionale per il Carnevale di Venezia“ и „Dame e Cavalieri“.

Il volo dell’Angelo

Адрес: Piazza San Marco, Венеция

Дата и час: 16-ти февруари от 12:00 до 13:00 часа

„Полетът на ангела“ е моментът, когато празненствата на Венецианския карнавал се откриват официално.  Дожът и неговия антураж, облечени с исторически костюми, излизат от Двореца на дожите и стигат до центъра на площада „Сан Марко“. Там те приветстват Ангела, който се „спуска“ от небето. А самият Ангел, както повелява обичаят, е винаги миналогодишната победителката от Festa delle Marie, като тази година честта принадлежи на Линда Пани. Шоуто носи голяма радост не само на местните жители, но и на множеството туристи, които специално идват от всички краища на света, за да го видят. Така че не изпускайте шанса си да станете част от това вълнуващо събитие.