Капитан Кейт Маккю – вдъхновението на жените моряци

От няколко десетилетия насам жените започнаха да се насочват към професии, които преди се считаха за „строго мъжки“. Затова днес не е изненадващо да видим представители на нежния пол да работят като полицаи, лекари, военни, изпълнителни директори или… капитани на огромни круизни кораби. Запознаваме ви с Кейт Маккю – първата американка, достигнала до този пост, превръщайки се в ролеви модел за много момичета по света.

 

Всичко изглежда по-добре на борда на кораб. Знаете ли, реалният свят не струва. Предпочитам да прекарвам пет месеца на палубата и да си почивам само две седмици.“ – сподели миналия декември капитан Маккю пред Business Insider. Става дума за работния ѝ график, който я задължава да работи три месеца без прекъсване, преди да получи три месеца почивка. Но Кейт няма нищо против – тя обича толкова много работата си, че си е поставила за цел да мотивира колкото се може повече жени да последват примера ѝ.

Всичко започва преди 30 години, когато американката е 12-годишна възраст и се намира на Бахамите. Въпреки че е родена в Сан Франциско, баща ѝ, който е инженер, пътува много из страната във връзка с работата си. Именно пътешествието до Бахамските острови я вдъхновява един ден да стане шеф на круизен кораб. За нейно огромно щастие баща ѝ я подкрепя с думите: „Можеш да правиш каквото си поискаш, включително да управляваш нещо толкова грамадно.“.

След като завършва училище, Кейт постъпва в Морската академия на Калифорнийския държавен университет във Валехо, където навремето баща ѝ също мечтаел да учи. Целеустремената красавица си тръгва от академията не само с диплома по бизнес администрация, но и с разрешението да управлява „всичко от буксир до супертанкер“.

През 2015-а, след 19-годишен трудов стаж, Кейт Маккю най-сетне получава възможността да управлява плавателния съд Celebrity Summit с капацитет до 2 158 пътника. Така с много труд, постоянство и упоритост дамата става първата американка и петата жена-капитан на огромен круизен лайнер в света. По онова време моряците от нежен пол са едва 2% от цялото земно население, сред които е и капитан Кейт Маккю. Няколко години по-късно тя вече стои зад руля на Celebrity Edge, който може да побере до 2918 пасажера.

Лайнерът Celebrity Edge.

В интерес на истината, 42-годишната чаровница сравнява работата си с тази на изпълнителен директор на голяма компания, въпреки че мнозина продължават да смятат, че тя не върши нищо друго освен по цял ден да наблюдава безкрайното море или да върти дървения рул. Реално погледнато тя отговоря за всичките останали ръководители на борда: от главния инженер и хотелския директор до отговорника за сигурността и поддръжката на кораба и мениджъра „човешки ресурси“. Допълнително трябва да се занимава с купища канцеларска работа, да присъства на важни събития и да е винаги нащрек през нощта.

Най-хубавата част от моята работа е, че всеки ден е различен. Дали това ще са хората на борда, дали екзотичните места, които ще посетя, или дори самото метеорологично време – всичко се променя, затова е толкова вълнуващо.“ – резюмира въодушевено капитан Маккю.

Екипажът на Celebrity Edge.

Американка наистина се гордее от факта, че откакто е постъпила на работа в Celebrity Cruises (компанията, чиято собственост са Celebrity Summit и Celebrity Edge) броят на жените е нараснал от 3 на 27 процента. Освен това екипажът ѝ е много разнообразен: „Всички ние сме от различна раса, религия, пол или с различна сексуална ориентация, но именно нашите различния ни правят толкова сходни и близки.“ – разказва Кейт.

Впрочем, неотдавна хубавицата в капитански костюм създаде свои профили в TikTok, YouTube и Instagram, за да запознае безбройните ѝ почитатели с интересното си и напрегнато ежедневие. Надява се също, че животът ѝ ще послужи за вдъхновение на стотици хиляди жени по целия свят и че ще ги подтикне самите те да станат капитани на огромни плавателни съдове.

Но 2020-а се оказа наистина сложна година за Кейт и колегите ѝ, благодарение на коронавируса. От 14-ти март насам Celebrity Edge и други 20 кораба са закотвени на бахамския остров Кококей по нареждане на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), където трябва да останат до 31-ви октомври до второ нареждане.

Кококей, Бахамите.

Въпреки че на лайнера няма туристи, капитан Маккю и екипът ѝ продължават да работят все така усърдно по поддръжката на Celebrity Edge: „Трябва да сме сигурни, че всичко ще бъде изрядно с плавателния съд, когато получим зелена светлина за отплаване.“ – споделя с надежда Кейт, която се надява в най-скоро време отново да прекоси седемте морета.