Какво питат новозеландците своя премиер-министър

Джасинда Ардърн, премиер-министър на Нова Зеландия сподели публично своите рецепти за запазване на душевното си равновесие е призна, че често се бори със собствената си неувереност и чувството, че заема място, което всъщност не заслужава.

 

За всичко това 40-годишната Джасинда Ардърн, която след парламентарните избори през октомври отново оглави кабинета на министрите, разказа в интервю с Джон Кирван, треньор по ръгби, който се преквалифицира в политик и борец за менталното здраве на хората. Премиер-министърът призна, че едва си е „пробила пътя” до тази Коледа. Да запази душевното си равновесие й помогнали околните, които я „правят щастлива”, защото тя предпочита да работи в екип.

В твърде личното си интервю Ардърн сподели, че преборва стреса, който преживява като държавен глава по време на пандемия, с хубава храна и здрав сън. С последното няма проблем, тъй като всяка вечер се чувства напълно изтощена. А, за да престане да мисли за трудностите и да се презареди й помагат „лошите детективи”, които сега Джасинда Ардърн предпочита да гледа.

Новозеландският премиер-министър призна още, че понякога започва да се съмнява в себе си, но се опитва да превърне това усещане „в нещо по-позитивно”. Според нея чувството, че не си на своето място, това, което психолозите наричат синдром на самозванеца, е присъщо на повечето жители на Нова Зеландия.

„Някои от хората, на които се възхищавам най-много, притежават подобен начин на мислене и леко гризяща липса на самочувствие. Мисля, че в това има малко от новозеландците, това е в нашата природа”,  – заяви Ардърн.

Политикът обясни, че се бори с това явление, опитвайки се да разбере причините, които го пораждат: „Стремя се да обмислям… Защо се тревожа за едно или за друго нещо, дали това означава, че трябва да проуча по-добре въпроса, необходимо ли е да мисля повече върху това как взимам решения”

В интервюто тя говори за предизвикателствата, пред които са изправени всички новозеландци – и не само те – по време на пандемията и как се справя с тях. Ставаше дума за липсата на движение, от което страдаха мнозина по време на самоизолацията. Оказа се, че за свикналата да ходи много Джасинда Ардърн, спасението от заседналия начин на живот са танците с двегодишната й дъщеря, която, както се разбра, обича да танцува сутрин след събуждане и вечер преди лягане.

Друг проблем, който приобщава премиер-министърът към останалите работещи майки, е необходимостта да ходи сутрин на работа и да оставя детето си (ако няма карантина, разбира се). „За мен тръгването сутрин, когато тя плаче, е ежедневна борба, –  призна премиерът. – Въпреки че тя не плаче всяка сутрин, понякога е просто „Чао, мамо!“”.

Шефът на кабинета на министрите на Нова Зеландия непрекъснато се успокоява с мисълта, че не е единствената, която преминава през това – всички родители имат такива проблеми. „Казвам си също, че Нив е добре. Когато децата са заобиколени от любов, те се справят добре “, добавя Джасинда Ардерн.

Жителите на страната редовно задават лични въпроси на своя министър-председател, който показа ефективна работа по време на пандемията от коронавируса (в Нова Зеландия са починали само 30 души от COVID-19).

Неотдавна, например, тя трябваше да признае в едно радио, че поради пандемията е отложила сватбата с партньора си и баща на двегодишната Нив – Кларк Гайфорд: „Имахме планове, разбира се, преди COVID-19, но ще ги реализираме“, увери премиерът по време на интервюто.

В политическия подкаст Gone By Lunchtime на портала Spinoff пък, Джасинда Ардърн трябваше да отговори на някои неочаквани въпроси. Покрай разговора за резултатите от отиващата си година – борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция и други важни неща за страната – премиер-министърът говори и за вида щипки, които използва за оформяне на прическата си, а освен това трябваше да се включи в националния спор на новозеландците за новото плодово сорбе Frujus, признавайки, че харесва продукта с аромат на тропически плодове, но като цяло предпочита друг сладолед – „богат на шоколад“.