Какво крои Instagram на потребителите си

Една от най-влиятелните социални мрежи в света е готова да тества нов метод, който може да се понрави на някои, а на други – не. Какво ли е замислила закупената от Facebook апликация?

Какво представлява операцията?

Инстаграмърите в САЩ да не се стряскат, ако данните за „харесванията“ на някои техни снимки станат невидими за останалите. Целта на това действие е да превърне Instagram в „най-безопасното място в интернет“ и с помощта на алгоритми и филтри да се премахват обидните и разединяващи коментари под изображенията. Въпреки че това не е финално взето решение, а на първо време вид психологическо проучване. Изпълнителният директор на Instagram Адам Мосери разясни по време на дигиталния форум WIRED25 в Сан Франциско, че от тази седмица първите  американски потребители ще усетят временната промяна. И разбира се,  ответните реакции от потребителите не закъсняха. Основният им аргумент в защита на „харесванията“ е, че чрез скриването на точния им брой, разграничаването на истинските от фалшивите ще стане още по-трудно.

Какви са другите намерения на Адам Мосери?

Въпреки че Мосери бе внимателен и умерен по време на изказването си за дигиталния тормоз в интернет и Instagram, все пак спомена, че компанията ще продължава да работи за подобряването на менталното и емоционално здраве на потребителите си и с помощта на терапевти и инженери. Например чрез потискането на дигиталното побойничество и насърчаването на потребителите да си взимат задължителни почивки от социалното приложение.
Според думите на старшия редактор на списание Wired – Ариел Пардес, в наши дни Instagram се превръща бързо в „лаборатория за психично здраве“. Макар че все още е твърде рано да се прецени дали деметрикацията на социалните медии подобрява психичното здраве на потребителя или качеството на дигиталните комуникации. Ако не друго, това може да бъде важна стъпка за връщането на потребителите, които по-рядко използват социалните мрежи, отново към тях.

Какво означава деметрикация?

Деметрикацията (анг: demetrication) е модерен термин, който все още не е вписан официално в езиковите речници. Става дума за скриването на определен вид информация в социалните мрежи (харесвания, последователи, споделяния) от потребителя, с цел подобряването и запазването на менталното му и емоционално здраве.

Какво е бъдещето на деметрикацията?

Жителите на Съединените щати ще се наредят след Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Ирландия, Италия и Бразилия, които вече са изпробвали този нов психологичен подход. Но освен Instagram и други социални платформи са привърженици за необходимостта от деметрикацията: Facebook , YouTube и Twitter.
Въпреки че все още няма официални данни за България, очаква се, че новата тенденция рано или късно ще застигне и родината ни.