Какво хубаво се случи през 2020-а

Американското списание Time обяви 2020-а за най-лошата година в историята. И за това има обективни причини – природни бедствия, икономически спад и, разбира се, пандемията COVID-19, която „промени живота на почти всички хора на планетата и доведе до смъртта на около 1.5 милиона души по света“. Но в интерес на истината през 2020 г. се случиха и добри събития, които останаха почти незабелязани поради общата паника и негативната информационна обстановка. Разказваме ви за някои от най-важните събития през отиващата си година, които дават надежда за светло бъдеще на цялото човечество.

 

SpaceX, постави началото на космическия туризъм

Най-голямото събитие в космическата индустрия беше изстрелването на частния пилотиран космически кораб Crew Dragon в орбита с помощта на ракета Falcon, създадена от SpaceX на Илон Мъск. Мисията беше успешна и благодарение на нея САЩ успяха да възобновят собствената си програма за пилотирана космонавтика след деветгодишно прекъсване. Шест месеца по-късно, през ноември 2020 г., компанията на Илон Мъск пусна първия редовен маршрут в космоса на всеки шест месеца

Какво означава това за цялото човечество? Космическият туризъм ще се превърне в реалност много скоро. Според американската фирма Axiom Space подготовката за полети в космоса на граждани е в разгара си. До края на 2021 г. в рамките на тази програма четирима души ще летят на космическия кораб Crew Dragon като само един от тях ще бъде професионален астронавт.

 

Десетки хиляди животни от приюти са намерили нови домове

В края на април 2020-а снимка, направена в приют за кучета в окръг Палм Бийч, Флорида, стана изключително популярна в интернет. На нея се виждат щастливи служители застанали на фона на отворени празни клетки, защото всички четириноги обитатели на приюта си бяха намерили домове  по време на карантина. Според сътрудничката в заведението Елизабет Харфман от началото на пандемията броят на изоставените животни също е намалял. И подобни тенденции се наблюдават по целия свят.

Ръководителят на британския приют за животни „Батърси хоум” (който също опустя по време на карантината) Роб Йънг обясни този феномен с думите : „Много хора се подготвят да прекарват много време вкъщи през следващите няколко седмици и е логично да се предположи, че един домашен любимец ще им бъде добра компания „. Защитниците на правата на животните се опасяват, че след карантина хората ще изоставят животните, но засега процентът на върнатите питомци в приютите остава много нисък.

 

Учените за първи път успяха да създадат човешко сърце от стволови клетки

Науката също не остана пасивна през 2020 година. Порталът bioRxiv съобщи, че през август учени от Американския университет в Мичиган са успели за първи път да създадат човешко сърце от стволови клетки в лаборатория. Преди това техни колеги вече бяха изобретили миниатюрни версии на човешки органи като бъбреци, бели дробове и дори мозък. Сега в този списък фигурира и сърце.

Учените от Мичиган обясниха, че новото им изобретение показва подробно как се развива човешкото сърце в ембриона: на шестия ден то започва да бие, а на 15-ия ден се превръща в сфера с ширина около 1 милиметър със сложни вътрешни камери и съдове. Изследователите са убедени, че „оглеждането” на мини сърца ще помогне  за създаването на нови методи за лечение на вродени сърдечни дефекти и ще позволи безопасно тестване на лекарства.

 

Трети човек в света се излекува от ХИВ

ХИВ епидемията започва да набира обороти в Америка през 80-те години ХХ в., а впоследствие се разпространява по целия свят. Дълго време липсваха лекарства, които биха могли да удължат живота на заразените (камо ли напълно да ги излекуват). Задачата за унищожаване на ХИВ изглеждаше почти невъзможна, защото патогенът, подобно на други ретровируси, вгражда своя генетичен материал в ДНК на човешките клетки, което му позволява да остане в латентно състояние, избягвайки имунната система. Изследователи разработиха няколко стратегии за изчистване на тези вирусни резервоари, но нито една не е доказала своята ефективност при реални пациенти.

Днес близо 38 млн. души живеят с болестта. До 2020-а само двама души са успели да се възстановят от ХИВ – американецът Тимъти Рей Браун и „лондонският пациент“. Те бяха подложени на трансплантация на костен мозък за лечение на рак и след известно време лекарите, изследвали кръвта им, не откриха следи от ХИВ. Това обаче е скъп и рисков метод, който рядко работи.

Но през юли тази година Science съобщи, че се е появил трети пациент победил ХИВ инфекцията. Това е 36-годишен мъж от Бразилия  преминал курс от агресивна комбинация от антиретровирусни лекарства и никотинамид (витамин В3), който кара заразените клетки да събудят латентния вирус и ги прави уязвими за имунитета. Изследователите продължават да наблюдават състоянието на пациента, но според собствените им думи те са „оптимисти“.

 

Във Великобритания откриха първия парк за таралежи в света

Британските зоолози биха тревога, че популацията на таралежите в страната бързо намалява. Оказа се, че към 2018-а те са всичко на всичко 500 хиляди. Очевидно е, че ако никой не се намеси, таралежите ще изчезнат от Обединеното кралство след няколко години. По тази причина  основният оператор на паркове Parkdean Resorts излезе със специална инициатива, която се реализира през 2020-а. Като част от пилотния проект бе създаден мини-град с къщички, обитавани от таралежи.

„Изчезването на таралежите е сериозен удар за любителите на британската дива природа, – казва Катрин Лин, директор на обслужването на клиенти в Parkdean Resorts. – Искахме да направим нещо голямо и смело, за да привлечем вниманието на нацията и да насърчим всички да поемат своята роля в защитата им от изчезване. А какво по-привлекателно от миниатюрен парк за отдих, проектиран и построен специално за таралежи? Надяваме се, че този проект ще вдъхнови хората да подкрепят нашите бодливи приятели през най-уязвимото време на годината. “ Както знаете, през зимата таралежите спят зимен сън и са изложени на риск от нападения от диви животни, стават случайни жертви на природни явления и човешки действия (като запалване на огън на нерегламентирани места). Сега те ще прекарат най-студеното време от годината под наблюдението на експерти в топлина и уют.

 

Изобретиха иновативния подслон за пчели Beehome  

Пчелите играят изключително важна роля в глобалната екосистема, тъй като помагат за опрашването на до 85% от всички растения, които цъфтят. Простичко казано, именно на тези раирани насекоми дължим узряването на две трети от нашата реколта. Но около 40% от пчелите на земята умират всяка година поради болести, пестициди и климатични промени. Затова отчасти са виновни самите пчелари, които не обръщат достатъчно внимание на предупредителните знаци от насекоми.

Сега този сериозен проблем може да се реши с помощта на Beehome – иновативен подслон, който списание Time включи в списъка на най-добрите изобретения за 2020-а. Всеки Beehome (или „умен кошер“) може да бъде дом на 2 милиона пчели, като разходите за поддръжката му са минимални – само 15 долара на месец. Благодарение на интелигентните технологии в него се поддържа собствен микроклимат, а вътрешните му системи елиминират ефективно негативни влияния като неподходящи температури или паразити. Експертите смятат, че Beehome ще успее да удвои капацитета за опрашване и производството на мед, като същевременно ще намали смъртността в колониите. Казано накратко – това е огромен пробив в опазването на околната среда.

 

Неочаквани положителни ефекти от пандемията

Всички помним огромния брой шеги, които наводниха интернет пространството през пролетта, започвайки с думите: „Природата се е пречистила толкова много, че …“. Някои от тях бяха направо фалшиви – например за делфини в каналите на Венеция или динозаври по улиците на Лисабон. Но във всяка шега има известна истина. Много експерти са съгласни, че периодът на принудителна карантина, въведен в редица държави, наистина е повлиял положително на екологията на планетата. Производството спря, автомобилният трафик и броят на въздушните полети намаляха. В резултат на това вредните емисиите във въздуха бяха съкратени с 25%, което направи небето по-чисто, а дишането – по-лесно. Това „прочистване“ на земята е ясно видимо в сателитните снимки на НАСА, публикувани тази година.

Разбира се, има опасения, че щом коронавирусът бъде победен и животът се върне към обичайния си ход, екологията отново ще започне да страда. По един или друг начин, всичко ще зависи от съзнанието на хората. Но може би запазването на някои нововъведения, появили се по време на карантината, ще ни помогне да умножим положителния ефект от пандемията. Например производството на костюми за лекари от пластмасови бутилки, което е широко разпространено в Ухан, или фактът, че по време на карантината много хора осъзнаха колко боклук произвеждат,  колко безполезни неща държат вкъщи и започнаха да проявяват повече съзнание.

 

Време на „народните” герои

Пандемията се превърна в сериозен тест за целия свят. Но дори и в такива тъмни времена имаше място за големи човешки подвизи. Истинските герои на тази година бяха лекарите – хора, които рискуваха собствения си живот, забравяйки за съня и храната, работеха в „червените зони“ и се бориха за всеки свой пациент. Доброволците също оказаха безценна помощ – работеха в болниците, доставяха храна на пенсионерите у дома и носеха лекарства на болните. Няколко големи компании допринесоха за борбата срещу COVID-19 като финансираха лични предпазни средства за здравните работници, оборудваха болници и разработваха ваксини.

Периодът на пандемията показа, че изобщо не е необходимо да бъдеш могъщ и богат човек, за да станеш народен герой. Подобен е случаят на Томас Мур, 99-годишен ветеран от Втората световна война, който дари 12 милиона паунда на Британската национална здравна система. Две седмици преди 100-ия си рожден ден той започна благотворителен маратон, в който се ангажира да направи 100 обиколки около дома си. Мур трябваше да преодолее това разстояние със специална проходилка, тъй като без нея вече не можеше да се движи. Но дори това не спря ветерана. Постъпката на този човек вдъхнови мнозина – повече от 620 хил. души направиха дарения и събраха огромна сума, която Мур дари за благотворителност.

Заедно с всички ужасни последици, пандемията се превърна и във фактор на удивителна сплотеност: хората осъзнаха личната си отговорност към другите, извършиха истински подвизи в името на цялото човечество. А докато в света има място за безкористна помощ и доброта, не всичко е загубено.