Какво да правите през уикенда?

Ако все още нямате планове за първия уикенд на октомври, до който остават броени часове, ние ви предлагаме няколко идеи какво да привите през тези дългоочаквани два почивни дни. Усещате ли нужда да изпитате нови емоции с богата културна програма или може би искате да научите нещо повече за традиционните ритуали и обреди в България? Ако търсите ново изживяване и много забавления, то не пропускайте да прочетете списъка с уикенд събития:

 

Фолклорен фестивал „Заиграло ми е, лудо младо“

Фолклорният фестивал се провежда за втори път в град Ямбол, предлагайки богата литературно-образователна и културна програма. Пригответе се за надиграване на 5-ти октомври, събота, в Етнографски комплекс – Ямбол. Посетителите на Фолклорен фестивал „Заиграло ми е, лудо младо“ ще имат възможност да видят дефиле на фолклорни клубове от цялата страна и да се включат в празничното хоро, с което ще бъде закрито събитието.

 

„Маската и нейното развитие през годините“

Заключителният етап от проекта „Маската и нейното развитие през годините“ представя символиката на традиционните ястия. Събитието включва официално откриване и концерт на танцов състав „Фалмис“ с представяне на банатски танци, местни и банатски ястия, също и работилници за изработване на маски. Елате в неделя, на 6-ти октомври, и се насладете на концерт, работилници за маски и представяне на местни гозби в гр. Раковски (област Пловдив), пред сградата на читалище „Честолюбие – 2010“, ул. „Детелина“ 2. Целта на този проект е да бъде съхранено познанието за традиционните ритуали и обреди в България, изследвайки силата на маската и кукерската игра като пазител на доброто и възраждането на природата, също и представянето на символиката на традиционните ястия и проучването на психологията на детските игри от миналото.

 

„Приказки за живота“

„Приказки за живота“ е спектакъл, базиран на принципа на играта и импровизацията, подходящ за деца и родители. Той ще се проведе на два етапа на 5-ти и на 6-ти октомври 2019 г. в Квартал „Капана“ – Пловдив, открита сцена „Ядрото“, ул. „Загреб“ 14р. Участници ще бъдат ученици от НГСЕИ Пловдив, специалност Актьорство за куклен театър, Театрален грим и перуки, както и деца и възрастни от публиката. Ще се разиграят приказни и житейски истории и ще се изобразят по асоциативен път персонажи и заобикалящата ги среда чрез пластически построени картини от ръце, тела и маски, а събитията и конфликтите ще бъдат изразени с похватите на гротеската. Ще бъде сътворена една история за себепознанието и порастването, съставена от няколко по-малки истории – за желанията, за радостите и разочарованията, за личностните човешки качества, за емпатията и вниманието към околните, за всичко истинско и ценно, като обич, прошка, благодарност.

 

„Октоберфест“ София 2019

Ако сте любители на бирата, от 2 до 6 октомври в City Stage, ще намерите най-добрата баварска наливна бира в София. Пивото е произведено специално за феста от Dimpfl Bräu и върви идеално с внесените от Германия вурстове специално за този „Октоберфест“. Ако през седмицата сте пропуснали събитието, уикенда ще имате последна възможност да се насладите на баварски бира и наденички, традиционно баварско кисело зеле, много музика и бирени предизвикателства, съчетани с още куп изненади.