Как са натрупали милиардите си най-богатите бизнесмени в Сингапур

Всички знаят, че Сингапур е доста богата страна. През последната година обаче най-богатите граждани на Сингапур станаха още по-богати – според последния доклад на Forbes от август 2019 г. 50-те най-богати хора в Сингапур притежават общо богатство в размер на 180 милиарда долара, което е с 12% повече спрямо миналогодишните данни за негоната стойност. Петима от най-богатите хора в Сингапур споделят своите малки тайни за това как са постигнали спестяването на парите си и на какво се дължи техният успех в бизнеса.

 

Жанг Йонг – Haidilao

Притежава богатство на нетна стойност 15.6 милиарда долара

Вероятно сте чували за китайския реставратор Жанг Йонг, който наскоро измести доста магнати на недвижими имоти, за да се превърне в най-богатия човек на Сингапур през 2019 г. От септември миналата година, когато Haidilao набра 963 милиона щатски долара при първоначалното си публично предлагане в Хонконг, днес акциите на компанията са над два пъти по-високи. 49-годишният Жанг Йонг е милиардер, който построи империя от нулата, с помощта на трима добри приятели, които се съгласиха да инвестират в Haidilao. Един от тях, Шу Пинг, е неговата настояща съпруга. Предприемачът е родом от селска провинция в Съчуан. Жанг Йонг напуска гимназията без да се дипломира, за да работи и да помага на семейството си. Той работи като заварчик във фабрика за трактори до 1994 г., когато използва спестяванията си, за да отвори първия Haidilao.

 

Робърт и Филип Енджи – Far East Organisation

Притежава богатство на нетна стойност 12.2 милиарда долара

Лидери по богатство за последните 10 години (преди 2019 г.), са братята Енджи – собственици на компанията Far East Organisation, основана от техния баща. Империята им е била изградена предимно от баща им и е предавана на следващите поколения. Така, че ако вече не сте наследник на обещаващ семеен бизнес, може би е добре да потърсите други източници на вдъхновение как да станете милиардер. В момента Филип ръководи Far East Organisation на местния пазар, докато брат му Робърт и племенникът му Дарил ръководят Sino Group, дъщерно дружество в Хонконг.

Едуардо Саверин – Facebook

Притежава богатство на нетна стойност 10.5 милиарда долара

Едуардо Саверин е известен предприемач, изигран от Андрю Гарфийлд във холивудския филм „Социалната мрежа“, който беше вдъхновен от историята за създаването на Facebook от Едуардо Саверин и Марк Зукърбърг. 37-годишният Едуардо е най-младият милиардер в списъка на милиардерите в Сингапур – Саверин се отказа от американското си гражданство през 2012 г., за да стане сингапурец. Този ход беше донякъде скандален, защото бе направен точно по време, когато Саверин избегна плащането на около 700 милиона долара данъци върху капиталовата си печалба. Урокът по забогатяване на Едуардо Саверин е да бъдете готов да поемате рискове – самият той е рисков капиталист, но все още притежава 2% дял във Facebook, което е важен източник на богатството му.

 

Го Чен Лианг – Wuthelam Holdings & Nippon Paint

Притежава богатство на нетна стойност 9.9 милиарда долара

За разлика от повечето други милиардери, които имат написани дълги биографии за тях и за това как са натрупали своето богатство, историята на 92-годишния Го Чен Лианг остава загадка. Предприемачът опитва да реализира няколко различни бизнес идеи, преди да закупи онова, което според него е просто една евтина боя през 1949 г. След това се научава как да смесва цветове и да добавя разтворители и в крайна сметка основава Pigeon Brand. След бурния си успех, Го Чен Лианг става дистрибутор на Nippon Paint през 1959 г. и оттогава се превръща в най-големия производител на боя в Азия. Го Чен Лианг притежава 39% дял в Nippon Paint Holdings, а компанията придоби DuluxGroup през април 2019 г. Синът му е председател на Nippon Paint от март 2018 г. и ръководи Nipsea.

 

Квек Ленг Бенг – Hong Leong Group & City Developments

Притежава богатство на нетна стойност 8.8 милиарда долара

78-годишният милиардер Квек Ленг Бенг е изпълнителен председател на две огромни компании – Hong Leong Group и вторият по големина строител на имоти в Сингапур – City Developments. Hong Leong Group е основана от баща му Квек Хонг Пнг компания и докато той ръководи операциите в Сингапур, неговият братовчед Квек Ленг Чан ръководи дейността й в Малайзия. По-големият син на Квек, Шерман, е главен изпълнителен директор на CDL, а по-малкият му син Кингстън е частен инвеститор.

 

И така изводът от тези истории, според ASIAONЕ , са че има 3 основни метода за забогатяване:

 

Родете се в правилното семейство

Повечето от милиардерите в списъка на Forbes са родени в правилното семейство. Те получават огромен старт в живота си и им се предоставят възможности, за които обикновените хора могат само да мечтаят.  Всички те също така имат впечатляващи лични постижения и разширяват още повече империите на семействата си, увеличавайки богатството си.

 

Бъдете големи късметлии

И на петимата милиардери империите им варират в различни индустрии, така че освен да разполагате със смартфони, имате необходимост и от подходящи врати, които да се отворят и за вас – все пак наоколо има много гении, но не всеки от тях има толкова късмет, че да стане милиардер.

 

Омъжете се за богат човек

Както навярно забелязвате, двама от топ 5 на милиардерите дори не са сингапурци, което показва, че страната е нещо като магнит за супер богатите. Ако нямате продуктивни идеи, за които някой би ви платил милиарди, но искате да водите луксозен начин на живот, в кръга на шегата, разбира се, имате възможност да сключите брак със заможен човек и да използвате богатството му като част от плана ви да бъдете милиардер някой ден.