Как Рафаел Надал инвестира парите си

Един от най-добрите тенисисти в света испанецът Рафаел Надал спечели преди броени дни за четвърти път престижния тенис турнир US Open 2019. Но какво ли планира да направи господин Надал с пари си?

Роденият в град Манакор на остров Майорка Рафаел, известен още като Краля на клея,  е завоювал 84 единични титли в кариерата си. Със спечелените 3.8 мил. долара от турнира US open 2019-а, тенисистът вече има общо над 11 млн. долара от всички състезания през тази година. Тя е изключително доходоносна за него, защото през август  печели Canadian Open, а в края на пролетта за трета поредна година Откритото първенство по тенис във Франция. Ако към печалбите му през 2019-а се прибавят всички останали, общата им сума ще бъде 114 млн. долара.
Но шампионът не печели само от турнири, участията му в рекламните кампании на Nike, Tommy Hilfiger и Kia му носят допълнителни приходи.

Широкоизвестен факт е, че испанецът обича да пилее щедро трудно спечелените си пари, но дали харчи всичко за скъпи вещи, или инвестира част от тях в доходоносни проекти?

Ето няколко примера, които дават по-ясна представа за това:

 • По време на Ролан Гарос през 2018-а Надал бе забелязан да носи часовник на швейцарската марка Richard Mille на стойност 725 000 долара.
 • Притежава електрическо колело на марката Gocycle, струващо 4 499 долара.

 • Сред автомобилите от голямата му колекция са Aston Martin DBS и Mercedes-Benz SL55, чиято цена е шестцифрено число (за всеки модел).
 • Надал предложи за продажба яхтата си „Бетовен“ за 3 млн. долара и си купи по-дълъг от нея катамаран, на име Sunreef, който би трябвало да бъде построен през 2020-а срещу неизвестна засега сума.
 • Наред с многото превозни средства, тенисистът притежава и няколко недвижими имота: къща в родната му Майорка на стойност 1.5 млн. долара, луксозна вила в Домениканската Република на стойност 2 млн. долара, както и агенция за недвижими имоти с негови партньори, разположена в сграда от XIX век в Мадрид, на стойност 30 млн. долара.
 • Когато не му се седи вкъщи или не се състезава, обича да отсяда в луксозни хотели из всички краища на света, чиито цени варират от 800 до 1500 долара за уикенд.

Но носителят на 19 титли от Големия шлем не инвестира само в себе си:

 • През 2008-а бе открита фондацията „Рафаел Надал“, управлявана от майка му, чиято цел е да помага на деца в неравностойно положение.

 • Открива Rafa Nadal Academy by Movistar в Майорка, където децата могат да се обучават на елитния спорт срещу 62 хил.  долара годишно.
 • Надал си партнира с испанската телекомуникационна компания Telefónica в подпомагането на проекти и иновации за спортни и уелнес продукти, които също да подобрят работата и качеството на Rafa Nadal Academy. Инвенстициите в някои от тях започват от 160 000 долара. Инициативата се казва „Open Future“.
 • През 2016-а открива заедно с Пау Гасол и Енрике Иглесиас собствен испански ресторант TATEL в хотела Ritz-Carlton South Beach, Маями (вече има и второ заведение в Мадрид).
 • Един от последните му глобални проекти е откриването на верига от тенис центрове и ваканционни курорти. Първият Rafa Nadal Tennis Centre е открит в Коста Мухерес, Мексико в началото на 2019 година.