Как Covid-19 „промотира“ моноспектаклите у нас

Има някакво неразбиране в обществото за това какво е свободен артист. Според европейската терминология това понятие обхваща актьори, сценографи, художници, режисьори, певци, музиканти, писатели – всички работещи в сферата на изкуството. Но за да е по-разбираемо, ще изляза от тази терминология и ще използвам вече думата „творци“.

 

С това разяснение министърът на културата Боил Банов започна пресконференция в Министерския съвет. Най-вероятно той го направи, защо преди дни в своя медийна изява Вежди Рашидов се възмути, че в Министерството на културата говорели само за театрите, разбирай – артистите…

Боил Банов и Вежди Рашидов по времето, когато първият беше заместник-министър, а вторият – министър.

Иначе на журналистически въпрос за взаимоотношенията си с бившия министър на културата Боил Банов коментира, че Вежди Рашидов, като всеки много талантлив творец, е човек на крайностите, но той работи добре с него. Освен това Банов подчерта, че за него в този момент е най-важно да се предприемат мерки за хората на изкуството, които да гарантират, че „те ще се измъкнат от клоаката, наречена коронавирус. Защото ако те се измъкнат, значи всички ние ще се измъкнем. Защото духът е най-важен.“

Припомняме, че като част от мерките за подпомагане на най-засегнатите сектори от коронавирус от Министерството на културата покриват разходите за заплати на държавните културни институти в рамките на шест месеца от началото на извънредното положение. А на свободните артисти беше дадена възможност да кандидатстват за творческа стипендия в размер на 720 лева месечно, за срок от 3 месеца. (За периода на извънредното положение – от 13 март 2020 г. до 13 май 2020 г. и един месец след неговата отмяна.)

Изискванията бяха това да са самоосигуряващи се лица, упражняващи свободна професия – в областта на културата и изкуствата, чиято дейност е пряко свързана с публично представяне на културен продукт. Но артисти, чийто средномесечен осигурителен доход за 2019 г., е бил до 1 000 лева.

„Към момента кандидатствалите са над 1000“ – обяви Боил Банов. Той съобщи тази бройка с известно притеснение, въпреки че при „рекламирането“ на мярката преди месец отново в Министерския съвет, заедно с поп певицата Люси Дяковска и с арт мениджъра на танцова компания Derida Dance Center Атанас Маев, Банов съобщи, че е планирано да бъдат обхванати 1200 души.

Иначе новите мерки, които бяха обявени днес са:

 

1. От 11 май се разрешава отварянето на музеи, галерии и библиотеки по указания ред от Министерството на здравеопазването. Банов обърна внимание, че макар и при предишни изяви, да е заявявал как на входа на всички театри ще има термокамери, сега се отказва от думите си – първо мярката е много скъпа, и второ не е с гарантирана ефективност. Посетителите ще трябва да са с маски, да са на разстояние един от друг, да няма смесване на потоците, на входа да използват дезинфектант. Но всеки организатор на събитие ще решава как, в зависимост от условията, с които разполага, ще се извърши организацията на работа.

2. Разрешават се концерти и театри на открито, като се препоръчва на първо време на сцената да се представят спектакли с по-малко действащи лица. Банов разказа, че говорил с директорите на редица театри и оркестри в страната и те започват да обмислят кой е най-подходящият им репертоар. „Според мен е абсурдно да бъдат изкарвани артисти с маски, но самите колективи трябва да решат.“ Банов припомни, че 15 години е бил директор на Хасковския театър и ако сега трябваше да решава какво да се играе, ще заложи на моноспектаклите.

3. Разрешават се прожекциите в арт кината – но със заемане на до 30% от местата в тях. Допълнително ще се отстрани пропуск в мерките, разписани от здравния министър – ще се включи изискването в киносалоните да не работят климатици. От думите на Боил Банов се разбра, че за големите киносалони се предвижда те да бъдат подкрепени чрез друг тип мерки, разглеждащи ги като икономически предприятия, а не като културни институти.

4. Ще бъдат отпуснати по 500 хил. лева по четири програми, свързани със създаването на нови произведения, които ще са съответно в четири области – музикална, театрална, танцова и в сферата на визуалните изкуства. Предстои изискванията за кандидатстване да бъдат публикувани на сайта на Министерството на културата.

5. На по-късен етап ще бъде открита още една програма за кандидатстване – тя ще е в размер на 800 хил. лева и ще финансира разпространението на вече създадения продукт – спектакъл, концерт, танц и т.н. Тази мярка ще се въведе, тъй като засега всички културни институти, които ще отворят врати (на открито) ще имат право да посрещнат зрителите си, но продавайки до 30% от местата.

6. Предстои да бъде обявена и нова програма – в размер на 2 200 000 лева, която ще бъде за изкуство в интернет.

По всички тези програми няма да има изискване кандидатстващият да има собствено финансово участие, а освен това тя ще му покрива до 30% от административните разходи по проекта – целта е да се наемат повече хора за по-дълго време, обясни Боил Банов.

Отделно по Норвежка програма за тази година е предвидено да бъдат разпределени над 7 млн. лева за свободни артисти, но само в сферата на съвременното изкуство.

Боил Банов по време на пресконференцията.

Накрая Боил Банов обърна внимание, че още от миналата година „Национален фонд „Култура“ е започнал да отпуска средства по различни програми, но интересът към тях не бил голям.