Известно е журито, оценяващо проекта ни на Венецианското биенале

След като в края на април официално Министерството на културата обяви кой ще е българският проект, с който ще участваме на 18-ото Международно архитектурно изложение, днес, 9 май, от екипа на служебния министър маестро Найден Тодоров обявиха и кои ще бъдат членове на журито.

Негов председател ще е италианският архитект и куратор Иполито Пестелини Лапарели. Останалите членове ще са палестинският архитект и куратор Нора Акауи, американският директор и куратор на The Studio Museum di Harlem Телма Голдън, южноафриканският основател и съредактор на списание Cityscapes Тау Тавенгва, полякинята Изабела Виезорек, която е архитект в Испания и изследовател и преподавател в Лондон.

Съставът на журито е бил обсъден от Борда на директорите на La Biennale di Venezia по препоръка на Лесли Локо, кураторка на 18-ото изложение. Както вече стана ясно, то е озаглавено „Лабораторията на бъдещето“ и ще се проведе във Венеция (Джардини и Арсенале).

Предварителното откриване на Биеналето ще е на 18 и 19 май, като се очаква то да посреща своите посетители до 26 ноември.

Българският проект

Международното жури ще присъди следните официални награди:

-„Златен лъв” за най-добро национално участие;

-„Златен лъв” за най-добър участник в „Лабораторията на бъдещето”;

-„Сребърен лъв” за обещаващ млад участник в международното изложение.

Журито може да присъди допълнителни награди: максимум едно специално споменаване за национални участия и най-много две специални награди за участниците в „Лабораторията на бъдещето”.

Церемонията по награждаването ще се проведе във Венеция в събота, 20 май 2023 година.

Преди две години –„Златен лъв“ за най-добро национално участие спечелиха Обединените арабски емирства с инсталацията си Wetland. Тогава темата на форума бе „Как ще живеем заедно?“ и бе куриран от ливанския архитект Хашим Саркис.

В категорията за най-добър участник „Златен лъв“ спечели германският екип от архитекти, обединил се под работното заглавие raumlaborberlin. Те спечелиха наградата заради моделите си на приобщаване на различни общности в градски условия.

Проектът на raumlaborberlin

„Сребърен лъв“ за обещаващ млад участник отиде при Фондацията за постигане на безпроблемна територия (FAST), архитектурен мозъчен тръст със седалище в Амстердам и Ню Йорк, за неговия проект „Дини, сардини, раци, пясъци и утайки: гранични екосистеми и ивицата Газа“.

Проектът „Дини, сардини, раци, пясъци и утайки: гранични екосистеми и ивицата Газа“

Проектът Wetland спечели тогава журито с иновативната си идея, включваща резултати от процеси на кристализация и производство на възобновяем строителен материал, целящ намаляване въздействието върху околната среда.

При присъждането на „Златния лъв“ за най-добро национално участие на авторите на проекта на Обединените арабски емирства, журито определи като отличен експеримента, който ни насърчава да мислим за деликатната връзка между отпадъците и производствения процес, както в глобален, така и в локален мащаб, като същевременно ни предлага нов модел на строителство, в който имаме възможност да комбинираме изкусното майсторство, плод на ръцете и ума, с напредналите технологии.