Изпълнителните директори на „Епъл“, „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“ в историческо изслушване пред Конгреса

В сряда изпълнителните директори на „Епъл“, „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“ ще се явят на историческо изслушване пред Конгреса във връзка с антимонополната му политика.

 

Шефовете на „Амазон“ Джеф Безос, на „Епъл“ Тим Кук, на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг и на „Гугъл“ и „Ютюб“ – Сундар Пичай ще отговарят на въпроси, свързани с продължаващо разследване по подозрения, че злоупотребяват с господствощото си положение в сферата на цифровите платформи.

Изслушването е насрочено за 29 юли – сряда. То трябваше да бъде в понеделник (на 27 юли), но бе отложено заради шестдневния траур заради кончината на бившия член на Камарата на представителите – Джон Люис.

Във връзка с противоепидемиологичните мерки изслушването ще се проведе чрез видеоконферентна връзка. Законодателите се надяват изслушванията да приключат в рамките на един ден. Ето най-общо кой за какво ще бъде разпитван.

Сундар Пичай – шефът на „Гугъл“ – и въпросите за честната игра

В момента „Гугъл“ е обект на множество разследвания за злоупотреба с монополно положение. Искове са предявени от различни държави, но в сряда ще бъде първият път от 2018 г. насам, когато пред Конгреса ще застане изпълнителният директор Сундар Пичай.

Законодателите ще се фокусират върху доминиращите позиции на „Гугъл“ на рекламния пазар и за това Пичай ще трябва да се готви да отговори дали компанията му играе честно на пазара. Ще има въпроси за речта на омразата в „Ютюб“, като обаче съществува риск тази тема да го отклони от по-важните проблеми, свързани със спазването на антимонополните правила.

Възможно е Пичай да бъде питан и за амбициите му в Китай – тема, заради която той бе подложен едва ли не на кръстосан разпит по време на изслушването през 2018 година.

Конгресът може да му постави и няколко въпроса, свързани с разследванията за злоупотреба с господстващо положение, провеждащи се в няколко различни щати. По-рано този месец „Politico“ съобщи, че и в Калифорния се готвят да разследват компанията, като това ще е 49-ият щат, където се започва подобна процедура.

Тим Кук – шефът на „Епъл“ – и въпросите за App Store

Към днешна дата компанията „Епъл“ все е успявала да избегне нарушаването на антимонополните правила, но законодателите са все по-загрижени заради някои нейни практики в широката й система от приложения, като платформата App Store, например.

„Епъл“ е въвела ограничителни правила за разработчиците на App Store, включително 15-30% данък върху покупките в приложенията, нещо, за което от доста време насам останалите производители негодуват, че не е справедливо. В същото време от „Епъл“ твърдят, че не правят нищо по-различно от конкурентите им. Компанията „Спотифай“ е един от най-гласовитите критици срещу „Епъл“, като миналия месец и „Бейзкамп“ – създателите на Hey email app, също се присъединиха към хора от недоволни.

„Епъл“ предизвиква особено възмущение с политиката си на одобрение на нови приложения, заради което законодателите ще зададат няколко въпроса на Тим Кук с цел да си обяснят някои негови неясни, обвити в мистерия, действия.

Марк Зукърбърг – шефът на „Фейсбук“ – и въпросите за вече придобитите фирми

Зукърбърг ще трябва да отговаря на въпроси, свързани с вече придобити фирми, за които критиците му твърдят, че ги е купил само и само за да неутрализира заплахата от конкуренция.

По-рано тази година „Фейсбук“ купи „Giphy“ за 400 милиона долара, което задейства всички възможни аларми, предупреждаващи за злоупотреба с господстващо положение.

През 16-е години от своето съществуване „Фейсбук“ е купувал и големи, и малки компании. Придобивайки Instagram и WhatsApp съответно през 2012 г. и през 2014 г., „Фейсбук“ циментира позициите си на пазара и се заяви като световен технологичен гигант. През 2013 г. купи и приложението Onavo Mobile, но по-късно го изключи заради възникнали спорове.

Федералната комисия за търговията на САЩ вече разследва „Фейсбук“ за последните придобивания на компанията.

Междувременно „Блумбърг“ разпространи информация, че Зукърбърг смята да се защити с аргумента, че е напълно погрешно компанията му да бъде съдена за това, че нарушава антимонополното законодателство, тъй като това би дало конкурентни предимства на китайските пазари.

Зукърбърг и преди е изтъквал подобен довод, като през 2019 г. предупреди Конгреса, че „Китай се развива бързо и през следващите месеци планира да лансира криптовалута. А ако го направи преди Съединените щати, ще отнеме лидерското им място във финансовата сфера“.

Към Зукърбърг ще има въпроси както по отношение противодействието на „Фейсбук“ на дезинформацията, така и за начина, по който компанията реагира на речта на омразата на платформата си особено на фона на пандемията от COVID-19 и предстоящите избори за президент на Съединените щати.

„Фейсбук“ се сблъска с негативни коментари от страна на демократите заради отказа на компанията да проверява факти и публикации, свързани с президента Доналд Тръмп. Учени и представители на здравните власти също обявиха, че във „Фейсбук“ съвсем свободно се разпространява дезинформация за COVID-19.

Джеф Безос – шефът на „Амазон“ – и въпросите за данните на компаниите, продаващи през него

През изминалата година „Амазон“ бе подложена на сериозни проверки от страна на регулаторите по отношение спазването на антимонополните правила спрямо компаниите, продаващи през сайта й.

През април разследване „Уолстрийт джърнъл“ разкри, че „Амазон“ често използва данни, събирани от компаниите, продаващи през платформата й, за да разработва подобни продукти. Това разкритие постави началото на по-задълбочени разследвания на злоупотребите на „Амазон“ с господстващо положение на територията на Европейския съюз.

Съвсем наскоро десетки инвеститори и предприемачи признаха пред „Уолстрийт джърнъл“, че „Амазон“ инвестира в техни компании само и само за да получи достъп до вътрешна информация и след това да създаде техни конкуренти. Много стартъпи обявиха, че се чувстват смазани от „Амазон“. От своя страна компанията отрече всички обвинения, че използва чужда поверителна информация и обяви, че споровете и претенциите за интелектуална собственост се решават в съда.

На шефа на „Амазон“ може да му се наложи да дава обяснения и за напрежението сред служителите му в резултат на завишените поръчки по време на пандемията.  То бе свързано с неспазването на противоепидемиологичните мерки, които трябваше да осигурят безопасни условия на труд на складовите работници в „Амазон“. Сред тях имаше голям брой починали от коронавирус. От „Амазон“ настояха, че са предоставили достатъчно защитни средства и редовно са дезинфекцирали складовете, за да ограничат разпространението на заразата.

Тази сряда за първи път в историята на компанията Джеф Безос ще бъде разпитан пред Конгреса. Предполага се, че някой от въпросите ще засегне и неговата дългогодишна вражда с президента Тръмп и собствеността му върху „Вашингтон пост“.