Британците ще отслабват заради коронавируса

Британският премиер-министър Борис Джонсън започна кампания за борба със затлъстяването под название „Подобряване на здравето” (Better Health). Целта й е да помогне на 35 млн. души да свалят излишните килограми и да започнат да живеят здравословно.

 

„Да отслабнеш е трудно, но дори след малките промени, всички ние ще можем да се почувстваме по-здрави”, цитира думите на премиера изданието Sky News.

Идеята за създаването на програмата хрумнала на Джонсън след като самият той преболедува коронавирусна инфекция. По думите му болестта при него протекла тежко, именно защото имал наднормено тегло. Представяйки програмата премиер-министърът каза, че сега отслабва активно и тича всяка сутрин.

Последните изследвания на британски учени показват, че затлъстяването увеличава с 40% риска от развитие на сериозни последици от COVID-19. Резултатите от научната работа бяха публикувани от здравното министерство на Великобритания.

В същото време по данни на правителството 36 процента от възрастното население на страната има наднормено тегло, а 26 на сто страдат от затлъстяване. Всяко трето британско дете на възраст между 10 и 11 години също има проблеми с излишните килограми.

„COVID-19 ни даде тревожен сигнал за сериозните проблеми, които създава наднорменото тегло и премиер-министърът е уверен, че сме длъжни да използваме момента, за да станем по-здрави, по-активни и да започнем да се храним по-добре, – заяви представителка на правителството пред Evening Standard. – Призоваваме хората да преценят как живеят, а също да предприемат прости стъпки, за да отслабнат и да водят здравословен начин на живот”.

Планът на програмата „Подобряване на здравето” се състои на първо място в това да убеди британците да се придвижват по-често с велосипед, а не с автомобил или с обществения транспорт, дори лекарите ще предписват официално разходките с колело на пациентите си. За целта ще се разшири мрежата от пунктове за колела под наем и велосипедните пътеки.

Наред с това Борис Джонсън забрани рекламата на нездравословна храна по телевизията до 21:00 час, а онлайн такава продукция изобщо няма да може да се рекламира. Веригите от ресторанти и закусвални са длъжни да указват калориите на всяко ястие заедно с цената му, същото се отнася и за спиртните напитки. На магазините за алкохол се забранява организирането на акции „Купи бутилка, получи втора като подарък” за висококалорийни продукти.

Далеч не всички приемат с възторг инициативата на Борис Джонсън. По думите на изпълнителния директор на Британската асоциация на хотелиерската индустрия (UK Hospitality) Кейт Никълс, планът на премиер-министъра е истинска „плесница за ресторантьорите”. Специалистът счита, че отрасълът на ресторантьорския бизнес и без друго е пострадал сериозно от пандемията, а маркировката на калориите изисква допълнителни разходи. „Сега е най-лошото време за това”, заяви тя пред Sky News.

В рамките на „Подобряване на здравето” медиите ще обясняват по-подробно на британците какви са рисковете от наднорменото тегло, а пациентите със затлъстяване ще получат 12-седмичен план за намаляване на теглото и развиване на навици за здравословно хранене. В кампанията на Борис Джонсън влиза и програма за профилактика на диабета, тъй като често хората със затлъстяване страдат и от тази болест.

Министърът на здравеопазването в сянка Джонатан Ашуърт отбеляза в интервю за  Evening Standard, че „радикалните мерки за борба със затлъстяването са узрели отдавна”. „Годините на съкращения на бюджетите за обществено здравеопазване и отказът да се забрани рекламата на нездравословна храна доведоха до това, че имаме един от най-лошите показатели за затлъстяване при децата в света”, – подчертава Ашуърт.

На свой ред популярният майстор– готвач в местната телевизия Джейми Оливър, който в продължение на 20 години водеше кампания за борба с детското затлъстяване, окачестви плана на Борис Джонсън като „огромна крачка в правилната посока”. По думите му децата от бедните райони са „подложени на най-голям риск”, затова „достъпът на всички до разнообразна и здравословна храна играе жизнено важна роля в поддържането на цялостното здраве и устойчивост”.