Изненадата на Кание Уест – реклама на нов албум или тайна помощ за Тръмп?

В деня на Националния празник на Съединените щати – 4 юли – американският рапър и моден дизайнер – 43-годишният Кание Уест обяви, че смята да се кандидатира на предстоящите президентски избори през есента. И предизвика най-разнопосочни реакции…

 

В профила си в „Туитър” Кание Уест написа: „Сега трябва да изпълним обещанието си към Америка и уповавайки се на Бог, с една обща визия да начертаем бъдещето си. Кандидатирам се за президент на Съединените щати! # 2020VISION”.

Какво означава това съобщение? Кание Уест промотира новия си албум? Или това е скрита подкрепа за сегашния президент Доналд Тръмп?

Всъщност, Кание Уест е известен с това, че обича да прави бомбастични изявления в „Туитър”.

 

Илон Мъск и Кание Уест.

Но в конкретния случай той оставя много неизвестни – не дава отговор на въпрос дали ще се състезава срещу сега действащия президент Доналд Тръмп или срещу неговия опонент от Демократическата партия – Джо Байдън. След съботния пост обаче нямаше повече разяснения по темата. Въпреки това изявлението на Кание Уест бързо възбуди най-разнопосочни реакции, от които една от най-положителните бе на главния изпълнителен директор на Tesla – милиардерът Илон Мъск.

„Имаш пълната ми подкрепа!“ – написа Мъск в отговор на Кание Уест.

Американските медии не пропуснаха да напомнят, че на 1 юли Кание Уест и Илон Мъск се снимаха заедно, като рапърът написа в „Туитър” под снимката: „Когато отиваме при нашите момчета у дома, и двамата носим оранжево.” Той имаше предвид цвета на оранжевото си яке и портокала на тениската на Мъск.

 

Ким Кардашиян и Кание Уест с децата.

Съпругата – Ким Кардашиян – също публично подкрепи Кание Уест, като придружи съобщението му за кандидатирането с емотикон, изобразяващ националния флаг на Съединените щати.

Кардашиян, която наскоро стана милиардер, се омъжи за Уест през 2014 година. Те имат четири деца: две момичета – Норт – на 7 години и Чикаго на 2 години, и две момчета – Сент – на 4 години и Псалм – на една година.

Робърт Кардашиян и О’ Джей Симпсън.

В момента Ким Кардашиян учи за адвокат, поемайки по стъпките на баща си. Да не забравяме, че покойният й родител – Робърт Кардашиян – печели огромна известност, след като е адвокат по делото на прочутия футболист и актьор О’Джей Симпсън, обвинен през 1995 г. в двойно убийство. Въпреки многобройните улики, Робърт Кардашиян успява да спаси приятеля си Симпсън от решетките.

 

Кание Уест с Доналд Тръмп.

Но независимо от подкрепата на Кардашиян и Мъск, срещу кандидатурата на Кание Уест се чуха много скептични гласове. Някои от критикарите предупреждават, че Кание може да раздели афро-американската общност и не малко от гласовете, на които разчита Джо Байдън, да се пренасочат към рапъра, което, в крайна сметка, ще е от полза за Доналд Тръмп.

 

Да припомним – рапърът бе един от малкото популярни изпълнители, които публично са заявявали подкрепа за Доналд Тръмп.

Кание Уест е признавал, че не е гласувал на кандидат-президентските избори през 2016 г., но така или иначе неговият избор е щял да бъде Доналд Тръмп. В свои изяви Уест е наричал сега действащия президент свой брат, а в началото на 2020 г. обяви, че ще гласува за него на изборите на 3 ноември.

Преди това през 2018 г. му гостува в Белия дом, като не пропусна да се снима с бейзболна шапка с мотото на кампанията, с която кандидатът на Републиканската партия спечели: „Да направим Америка отново велика“.

Кадър от видеото към новия албум „God’s Country“.

От друга страна обаче при други свои изяви Кание Уест е твърдял, че просто се шегува и че не е фен на Тръмп. Ето защо има вероятност цялата шумотевица и пукотевица около бъдещото кандидатиране на рапъра да е просто пиар трик, който има за цел да  популяризира предстоящия му нов албум „God’s Country“ („Страната на Господ”), от който преди дни вече бе разпространен първи видеоклип.

В него се лансира политическото послание, че масовите арести на афроамериканци в Съединените щати влияят на правото им да упражнят своя глас по време на избори – по-конкретно на тях изобщо не им се дава възможност да гласуват. А по закон задържаните и неокончателно осъдените имат право на глас, като на мястото, където са арестувани, трябва да им се създадат условия да дадат своя вот.

Политическият сюжет на песента не трябва да ни изненадва – съпругът на риалити звездата Ким Кардашиян не веднъж е изразявал политическите си амбиции. На наградите MTV Video Music Awards през 2015 г. той обяви намерението си, че иска да участва на президентските изборите през 2020 година.

Кание Уест с няколко статуетки на наградите „Грами“.

Преди две години носителят на над 20 музикални награди „Грами” обяви пред DJ Фарис в интервю за радио Power 92 Chicago, че има вероятност да се кандидатира за президент през 2024 г, но не конкретизира от коя точно партия, само уточни, че ще бъде „умерен кандидат” и че „няма да се опитва да кандидатства, а ще го направи”. През 2019 г. бе по-конкретен и след като отново повтори, че през 2024 г. ще се яви на изборите за президент, обеща, че ще създаде много работни места.

Междувременно стана ясно, че рапърът, който наскоро сключи 10-годишен договор с Gap чрез марката си Yeezy, все още не е подал документи, за да кандидатства на предстоящите избори и е пропуснал крайния срок за щатите Тексас, Ню Йорк и Индиана. По данни на Ballotpedia – американската „енциклопедия” по всички въпроси, свързани с кандидатиране, гласуване и резултати, за по-голямата част от щатите Кание Уест все още има време да подаде заявление и да се яви на изборите като независим кандидат.

Към момента нито Доналд Тръмп, нито Джо Байдън са коментирали изявлението на хипотетичния си конкурент. Вероятно не възприемат изявлението му сериозно и предпочитат да слушат старите му хитове от 2010 г. – „Stronger”  („По-силен”) „No Church in the Wild” („Няма храм сред дивата природа”) и „Runaway” („Беглецът”).