Една кучешка година не била равна на седем човешки

Една кучешка година не е равна на седем човешки, сочи проучване, фокусирано върху промените, настъпващи в ДНК молекулите на лабрадорите.

 

 

 

 

 

 

Резултатите показват, че кученцата остаряват много по-бързо в сравнение с по-възрастните екземпляри, при които процесите на стареене протичат с по-бавна скорост.

Оказва се, че едногодишно кученце е всъщност на около 30 „човешки години“.

Проучването е описано в списанието Cell Systems, като то е проведено от изследователи, работещи в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего.

Екипът учени проследил как отделни молекули, наречени метилови групи, с течение на времето се натрупват в определени области от човешкия геном, и ги сравнил с подобни процеси в генома на кучето.

Изследователите установили, че в процеса на остаряване и хората, и кучетата трупат метилови групи върху едни конкретни гени. Те участват в различни функции, свързани с развитието, включително при сглобяването на синапси, което позволява комуникация между невроните.

Проучването обхванало генетичните данни на около 100 лабрадор ретривъри на различна възраст – от кученца до възрастни животни. И в крайна сметка се оказало се, че една кучешка година не е равна на седем човешки.

При кучетата метиловите групи се натрупвали много по-бързо в генома, в сравнение с аналогичния процес при хората в първата им една година, заради което и се прави предположението, че кучетата остаряват с по-бързи темпове. С течение на времето обаче скоростта на стареене при кучетата се забавя в сравнение с тази при хората.

Учените предполагат, че когато лабрадорът е на една година, тя се равнява на 30 „човешки години“, а когато стане на четири години, те са еквивалентни на 54 „човешки години“, а 14-те лабрадорски години са 75 „човешки години“.

Екипът учени смята, че подобни наблюдения могат да бъдат регистрирани и при други породи кучета.

„Така, например, седем седмици при кучетата са равни на девет месеца при хората, като тогава и при кутретата, и при бебетата се появяват първите зъби“, обръщат внимание изследователите. Те отчитат и че средно продължителността на живот на един лабрадор ретривър е 12 години, които се равняват на 70 човешки години.

Ветеринарът проф. Люси Ашър от университета в Нюкасъл приветства изследването на колегите си:

„Тези нови открития са полезни за съпоставянето на човешките и кучешките години. Биологичното стареене е важен въпрос и в хуманитарната, и във ветеринарната медицина. И мои изследвания потвърждават, че едногодишните кучета постъпват като тийнейджъри, което се дължи на типичните хормони, характерни за пубертета. Но развитието на жизнените процеси при кучетата не е просто съкратена версия на човешкото развитие, поради което още дълго време ще ни е трудно да намерим точното съответствие между годините на кучето и човека“ – завършва проф. Ашър.