Издигат нов паметник в София, посветен на българските юристи

Преди броени дни първата му копка бе направена в градинката на площад „Възраждане“, в близост до Еврейския културен дом. Ето за какво иде реч:

 

По данни на официалната страница на район „Възраждане“ във Facebook, инициативата по изграждането му е дело на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Поводът – 80-та годишнина от спасяването на българските евреи от депортация по време на Втората световна война от нашите родни юристи. Сред тях изпъква и името на заместник-председателя на 25-то Народно събрание – Димитър Пешев, който губи поста си заради подписката, организирана в тяхна защита.

На паметното събитие присъстваха министърът на културата Найден Тодоров, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният прокурор Иван Гешев, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главния архитект на Столична община Здравко Здравков и други важни личности.

Това е красноречив пример за всички нас, че когато сме толкова разединени, ни е нужна само една-единствена кауза, която може да обедини дори и най-големите противници.

Димитър Пешев в кабинета си.

Автори на проекта са скулпторът Красимир Ангелов и архитектът Станислав Константинов. Погледнат отгоре, техният шедьовър-паметник представлява Звездата на Давид, през която преминава пътека, като във вътрешността ѝ ще бъдат поставени плочи с изписаните имената на юристите-спасители на български, иврит и английски език.

Очаква се монументът да бъде официално открит на тържествена церемония тази година между 17-ти септември – Деня на София, и 1-ри ноември – Деня на будителите.

Впрочем, както повелява традицията, в основата на паметника ще бъдат поставени 3 камъка и капсула с послание към всички бъдещи поколения.