Художествената галерия в Пловдив посреща с нова визия

Градската художествена галерия отново отвори врати след належащ ремонт. Ето за какво иде реч:

 

 

Преди броени дни емблематичната сграда за втория по големина български град пак започна да посреща верните почитатели на изобразителното изкуство. Проектът по възстановителните работи бе замислен и стартиран още през 2019 г., бидейки вдъхновен от избора на Пловдив за Европейска столица на културата и финансиран от държавата. Колекцията на Художествената галерия включва творби както на български, така и на чуждестрани художници, събирани близо две столетия.

Галерията след реновацията.

Историята на прекрасния архитектурен шедьовър започва през 1881 г. като Първа девическа гимназия, проектирана от знаменития чешко-български архитект Йосиф Шнитер (1852-1914). Дейността си като учебно заведение продължава чак до Втората световна война, след което е преобразувана в Държавна художествена галерия на 2-ри март 1952 година. Зданието се намира на улица „Съборна“ № 14 и е сред първите постройки, които всеки пътешественик вижда при влизането си в Стария град.

Част от експозициите.

Апропо, галерията е носител и на множество престижни награди, включително „Фасада на годината“ за 2022-а и “Пловдив” в категория “Изобразително изкуство” за 2021 година.