Hennessey Venom F5 – най-опасното оръжие създавано до момента в сферата на хиперколите

Hennessey Venom F5 с 1600 к.с. е най-опасното оръжие създавано до момента в сферата на хиперколите Подобно на настоящия Venom GT, и при F5 всичко е въпрос на скорост.  Ще бъдат произведени само 24 бройки, като цената на всяка една ще започва от $1,6 милиона.

По време на тунинг изложението SEMA в Лас Вегас тази година, Hennessey представи своето оръжие, с което иска да унищожи Bugatti Chiron. Подобно на настоящия Venom GT, и при F5 всичко е въпрос на скорост. Компанията обещава, че F5 ще достигне 300 мили/ч. , което се равнява на над 480 киломитра в час. За разлика от GT обаче, новият модел е конструиран от нулата.

Шасито на Lotus е изчезнало, вместо него Venom F5 ляга върху тръбна конструкция от въглеродни влакна. Екстериорните панели също са изработени от карбон, а новият дизайн го прави много по-обтекаем от предходния модел. Новият F5 е с коефициент на въздушно съпротивление от 0.33(Cd), докато настоящият модел Venom GT е с коефициент Cd 0.44. При Bugatti Chiron този коефициент е 0.38.

Не очаквайте хибридно задвижване от компания, която винаги е залагала на суровата мощ. В случая говорим за 7.4-литров битурбо V8 двигател с алуминиев блок, който генерира чудовищните 1600 к.с. и 1762 Нм въртящ момент. Всички тези параметри се изпращат само към задните колела, обути в гуми Michelin Pilot Cup 2. Преносът на мощност става чрез 7-степенна скоростна кутия с един съединител. Като опция се предлага и ръчна скоростна кутия, но Хенеси твърди, че ще се борите с тракшън контрола (базиран на GPS) чак до 225 километра в час. С други думи: при смяна на предавките ще превъртате гуми при 225 километра в час. За това се иска кураж!

Оборудван със специален режим Vmax, F5 снижава задното си крило и затваря въздушните отвори над спойлера, за да оптимизира аеродинамичната ефективност. Това дава възможност на F5 да спринтира до 300 км/ч само за 10 секунди, до 400 км/ч за под 20 секунди, а максималната скорост е 301 мили/ч. (484 км/ч.)… твърдят от компанията. Тези параметри правят Hennessy по-бърза от Koenigsegg Agera RS и Bugatti Chiron.

Ще бъдат произведени само 24 бройки, като цената на всяка една от тях ще започва от $1,6 млн. Ще започва, защото Hennessey предлага опции на стойност още $600 000. Потенциалните собственици ще трябва да кандидатстват за одобрение и ще трябва да го получат лично от Джон Хенеси. Тряба да отбележим, че някои български бизнесмени, например братя Диневи имат един от предишните модели на Hennessy, който притежава „скромните“ 1200 конски сили. Но не са само те. От достоверен източник „Special“ научи, че официално в България има 7 хиперавтомобила.