Харизмата – дар или формула с три константи

Всеки иска да е неотразим – особено когато е във вихъра на празника. Ето няколко съвета за харизматично присъствие.

 

 

Какво е харизмата? Според някои дебели речници – специална сила и умение да изглеждате специални.

В превод от гръцки „харизма“ означава „благодат от Бога“ и в миналото хората вярваха в това. През ХХ век думата придоби по-общо значение. Въпреки това и до днес мнозина бедени, че човек се ражда харизматичен, а не може да придобие подобно качество с времето.

Но някои психолози не смятат така. Татяна Шолер смята, че: „Харизмата е подарък, с който ние стимулираме хората около себе си да заблестят като нас“.

Оливия Фокс Кабане издава цяла книга „Тайната на харизмата“. В нея тя описва как да разпознаем харизмата.

Харизматичните хора са открити, естествени, с чувство за хумор и с изключителна жизненост. Те имат ярко физическо присъствие и приятен глас.

Оттук и три стратегии как да бъдете по-харизматични. Заложете на тези три качества.

 

1. Присъствие

Под „присъствие“ се разбира да сме наясно какво се случва около нас – тук и сега. Ако смятате, че хората около вас не ви „отразяват“, грешите: замислете се – вероятно не владеете езика на тялото – изглеждате несигурни, избягвате погледа на събеседника си сякаш чувствате вина. За да имате присъствие, е необходима увереност, излъчвана и от стойката ви, и от стила ви на обличане.

2. Сила

Както в праисторически времена и днес инстинктът ни за оцеляване ни кара да акумулираме в себе си сила, с която да държим на разстояние заплахите. Преди силата беше въпрос на физическо превъзходство. Днес важен фактор е интелигентността, социалният статус и опитът.

3. Топлина

Сила без топлина не гарантира никаква харизма. Под топлина се разбира да проявявате загриженост към хората около вас. Топлите хора, които не излъчват сила, се смятат за много любезни, но често околните не ги приемат насериозно. Следователно двата компонента – власт и топлина – вървят ръка за ръка и тяхната комбинация е определяща за харизматичните личности!

4. Имайки предвид тези качества, лесно можем да ги развием.

 

  1. Гледайте хората в очите – бъдете отворени към тях, изслушвайте ги.
  2. Излъчвайте спокойствие и позитивно отношение към живота.

Всичко това може да се постигне много лесно – благодарение на редовна гимнастика, танци и плуване може да подобрите стойката си.

Чрез медитация може да се научите да контролирате емоциите си и да се научите да възприемате себе си и света по позитивен начин.

Това може да се постигне, като сте наясно с отговора на въпросите: Какви са вашите ценности, таланти и граници? Какво искате да постигнете в живота? Как си представяте своята „най-добрата версия“?

Като за начало пейте под душа.

И не на последно място – обичайте себе си!

Преди да станете харизматични, трябва да заблестите отвътре – да забравите за несигурността, разрушителните самовнушения и страха от излагане. За целта ще ви помогне една лесна формула, която да си повтаряте ежедневно: „Аз съм тук и това е достатъчно!“ Залепете бележка с това „кодово“ изречение на огледалото вкъщи или на бюрото си и така ще се научите да изпитвате повече любов към себе си. Нека харизмата бъде с вас!