Happy Birthday за Стиви Уондър

Happy Birthday за Стиви Уондър! Днес можем да поздравим автора на емблематичната песен за 70-ия му рожден ден!

Не е тайна, че тази песен е посветена на  убийството на Мартин Лутър Кинг. Това е най-мощната песен в знак на протест, писана някога, коментират музикалните критици. Тя показва, че протестът не е просто моментен изблик на възмущение и гняв, но дългосрочен ангажимент да се участва в промяната.

Слепият по рождение Стиви Уондър създава десетки песни с идеята за промяна.

Всичко започва от срещата му с Мартин Лутър Кинг – в Чикаго, когато е на 15-годишна възраст.  По онова време Стиви Уондър, подписал четири години по-рано договор с Motown Records, е на турне, организирано от компанията му.

Стиви Уондър – щастлив заради Деня, посветен на Мартин Лутър Кинг.

Срещата с водача на движението за граждански права променя живота му. Три години по-късно, когато Мартин Лутър Кинг е убит, Стиви Уондър лети в Атланта за погребението му и започва продължителна битка – иска рождената дата на Кинг да бъде обявена за национален празник. Стиви Уондър дори за известен момент прекратява изявите си, за да може да организира митинги, опитвайки се да убеди Конгреса да приеме законопроекта за националния празник. В крайна сметка той е подписан от президента Роналд Рейгън и от тогава до днес всеки трети понеделник от месец януари е обявен за ден на Мартин Лутър Кинг (борецът за граждански права е роден на 15 януари). В този понеделник държавните учреждения не работят.

Стиви Уондър с една от многото си награди „Грами“.

Самият Стиви Уондър едва ли в почива в този ден – той е известен със своя работохолизъм – записал е 34 албума, държи рекорда за най-много спечелени награди „Грами“ – общо 25, а е бил номиниран 74 пъти.

Именно това признание го мотивира да се бори за различни каузи – от Мартин Лутър Кинг, през борбата с глада, до информираността за пандемията от СПИН.

На последните две каузи са посветени песните му „We Are the World” и „That’s What Friends For”.

Стиви Уондър с Нелсън Мандела.

През 1984 г. печели „Оскар“ за песента си към филма „Жената в червено“ и посвещава наградата на Нелсън Мандела. По онова време водачът на движението за прекратяване на апартейда още излежава 27-годишната си присъда в затвора, заради което музиката на Стиви Уондър е официално забранена в Южна Африка.

Но да се забрани Стиви Уондър е невъзможно – той пее в дуети с всички музикални звезди по онова време – с Майкъл Джексън, Джими Хендрикс, Гладис Найт, Дион Уоруик, Брус Спрингстийн, Хулио Иглесиас. Освен това през 1989 г. влиза в Залата на славата на рокендрола. През 1995 г. получава наградата за смелост на Нелсън Мандела.

Стиви Уондър с Барак Обама.

След това за известно време спира активното си ангажиране с граждански каузи. И така до 2008 г., когато хитът му от 70-е години „Signed, Sealed, Delivered I’m Yours,”( „Подписано, подпечатано, доставено – аз съм твой“), се оказва любима песен на Барак Обама и е изпълнявана непрекъснато при предизборната му кампания.

Година по-късно Барак Обама връчва на Стиви Уондър наградата „Гершуин” за цялостен принос, а малко по-късно и Президентския Медал на свободата – най-високото отличие в САЩ за граждански заслуги.

И след това признание Стиви Уондър продължава да развива и филантропските си проекти: създава фондове за слепи деца и за деца с физически увреждания. Член е на Комисията към американския президент, отговаряща за заетостта на хората с увреждания, както и работи във Фондацията за деца, болни от диабет. Над 10 години редовно осигурява играчки за деца и семейства в риск, за които събира средства на специално организирани концерти.

След опустошителния ураган „Катрина“ през 2005 г. Стиви Уондър дарява всички приходи от сингъла си „Shelter in the Rain“ („Подслон в дъжда“) за усилията по справяне с природната стихия.

Стиви Уондър с Боно.

През 2009 г. Организацията на обединените нации определя Стиви Уондър за посланик на мира. А през 2013 г. Бан Ки-мун, Стиви Уондър, заедно с Боно излизат на една сцена на Фестивала за глобално гражданство в нюйоркския „Сентръл парк“.

Тогава Стиви Уондър се шегува, че Бан Ки-мун е истинска рок звезда със стремежа си да вдъхва надежда там, където конфликтите са в тупик и всички страдат, изпълнени с омраза и отчаяние.

В личен план Стиви Уондър признава, че най-големият му учител е неговата майка, от която се научава на състрадание, любов и безстрашие. „Ако любовта е сладка като цвете, тогава майка ми е това сладко цвете на любовта“ – казва Стиви Уондър.

Стиви Уондър с родителите и сестра си при получаването на наградата „Грами“ през 1974 година.

Майка му Лула Мей Хардуей също е композитор на песни. Заедно със Стиви тя пише много от песните му в ученическите години, включително любимата песен на Обама и хитовата „I Was Made to Love Her“ („Създаден съм да я обичам“).

Дали на 70-годишна възраст Стиви Уондър ще продължи да ни изненадва с хитове? Когато го питат коя своя песен харесва най-много, Стиви обича да цитира Дюк Елингтън, който на същия въпрос отговаря: „Все още не съм я написал“. Така че оставаме в очакване. И още веднъж Happy Birthday!