Грижа за кристалите: пречистване и зареждане

За аметистите, жадеитите и кварцовете също трябва да се полагат грижи. Разказваме ви как може да пречистите и зареждате красивите многоцветни камъни.

 

Според литотерапията (наука за кристалите, на която Бритни Спиърс е най-известният фен), целебните кристали като черния турмалин, цитрина и розовия кварц, за които неотдавна писахме, трябва не само от време на време да се пречистват, но и да се зареждат.

По този начин те ще могат да вършат по-пълноценна работа по време на медитация или просто да пазят собствениците си от негативните енергии и влияния. Ето как става това:

 

Пурификация: сол, земя, вода, пушек

За щастие, повечето от красивите камъни могат да бъдат пречистени само с вода: дестилирана или солена. Солта също помага, но докато някои кристали като топазът могат изцяло да бъдат потопени в купа, пълна със сол, и да не им стане нищо, то натриевият хлорид може да повреди камъни като пирита.

Пречистване на кристал със сол.

Другият лесен начин е просто като минете всеки полускъпоценен камък през струйка пушек. За целта ще са ви нужни градински чай, канела, тамян, мащерка или дори карамфил, които да бъдат запалени.

Пречистване на кристал с градински чай.

Наред с водата, солта и опушването, може да ги заровите за няколко часа в пръстта: навън в градината или в саксията на вашия фикус, например.

Зареждане: слънце, луна, други кристали  

Както пише в книгата си „Кристалната Библия“, Джуди Хол препоръчва бляскавите обекти да се зареждат със слънчевите или лунните лъчи. Затова просто е необходимо да ги поставите на място, където камъните ще могат да бъдат огрявани директно от небесните тела.

„Кристалната Библия“ от Джуди Хол.

Но докато директната слънчева светлина може да не се отрази благоприятно на някои видове кристали като селестина, то при лунната няма такива проблеми. При последната е важно да се каже, че дори ако небето е облачно или светлината не осветява директно природните богатства, те пак ще бъдат заредени. Най-добре е да се използва моментът, когато има пълнолуние.

Зареждане чрез слънчева светлина.

В интерес на истината, не всички кристали имат нужда от пречистване или зареждане. Такъв пример е кианитът, който безпроблемно може да отблъсква негативните енергийни вълни. А някои полускъпоценни камъни като карнелианът и планинският кристал могат да се използват, за да зареждат други.

Зареждане чрез лунна светлина.

Тъй като човечеството вече познава повече от стотина вида кристали, а толкова много информация е трудна за запомняме, е препоръчително да проучите в съответните сайтове и книги, или да се посъветвате с експерт, кои типове пречиствания и енергизирания са подходящи за всеки красив камък.