Съботно-неделните предложения – като Мери Попинз на колело

На 17 април 1904 г. –  преди 117 години, в София е показано първото куклено представление. Виновниците са членове на дружество „Чех“. Това е причината този уикенд да обърнем внимание първо на куклите.

„Ние, врабчетата“  в Столичния куклен театър

Сцена от „Ние, врабчетата“.

В съботния ден (17 април), в Столичния куклен театър, от 11.00 часа, както и от 16.30 часа, ще имате възможност да гледате известната пиеса на Йордан Радичков „Ние, врабчетата“. В главните роли ще видите Мариета Петрова, Мая Бежанска, Румен Гаванозов, Румен Угрински. Ще научите как врабчетата стават пешеходци и се отказват от свободния свят на птиците само защото искат да имат по-добър живот сред цивилизацията.

„Мери Попинз“ в Театър София

Отново в събота, и отново в 11.00 часа, но този път в Театър София, странностите ще продължат, но този път не с врабчета – пешеходци, а с гувернантка – вълшебница. Това е Мери Попинз, забъркана в трогателната, забавна и вълнуваща история на семейство Банкс. Режисьорката Вера Молова, заедно с основните герои, в изпълнение на Мила Банчева, Елица Костова, Юлиян Рачков, Радина Боршош, Ивелин Николов, ще ни разсмеят и дълбоко замислят за силата на обичта и семейството. Ще ни запознаят с Мери Попинз, която знае всичко и никога не лъже. А освен всичко друго владее мечтите и фантазиите на децата.

Варненски карнавал

За възрастните, които искат да отбележат театралния куклен спектакъл в „голям“ формат, предложението ни е да се насочат към Варна. Там – на 17 април, в Морската градина, могат да се включат в конкурс за най-добра маска, карнавален костюм, народна носия, кукерски и сурвакарски ритуал. В карнавала могат да участват всички – и деца, и възрастни – като индивидуални участници или сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища. За специалните гости, създали празник за варненци, са предвидени награди. Ще има и изложба-базар на майсторите-занаятчии от цяла България.

Велокарнавал в София

За да продължите с карнавала и в неделя, станете част от инициативата „София кара колело“. Това е велошествие, обявено като „велокарнавал“. Започва от 11.00 часа на 18 април, пред сградата на Народното събрание. Събирането започва след 10.00 часа, като час по-късно колоездачите ще отпрашат към Южния парк. Атлетическият крос е под мотото „За по-чист въздух“ и в него ще се включат спортни легенди като Йордан Йовчев, Евгения Раданова и Ренета Камберова. Сред красавиците на велосипедите едва ли ще видите някоя Мери Попинз, макар и във филмовата версия на Робърт Стивънсън от 1964 г. героинята да се придвижва с колело. Но със сигурност ще забележите момичетата с титлата  – лица на „София – евростолица на спорта“ – Християна Тодорова, Александра Фейгин, Йоана Илиева, Катрин Маноилова.

„Жизел“ със свободен достъп в viafest.org

А за да се отпуснете истински в края на натоварената седмица, гледайте емблематичния романтически балет „Жизел“ на френския композитор Адолф Адам. Либретото е на френския поет Теофил Готие, вдъхновил се от немския поет Хайнрих Хайне, а той, от своя страна, от славянската легенда за вилите. Това са духове на девойки, изоставени пред олтара. Готие разказва за младо момиче, което умира от несподелена любов, но благодарение на обичта си спасява както любимия от вилите, така и себе си от злокобната участ да се превърне в зъл дух.

В „Жизел“, който ще може да гледате на платформата viafest.org и в двата почивни дни, ще видите невероятната балерина Тамара Рохо и най-големите звезди от трупата на Английския национален балет. Диригент е Гавин Съдърланд, а режисьор –Акрам Кан.

Тамара Рохо

Примабалерината Тамара Рохо, която е и артистичен директор на балета, се обръща към Кан неслучайно. Той е второ поколение мигранти в Лондон, където родителите му пристигат от Бангладеш в началото на 70-те години на миналия век. От 7-годишна възраст изучава традиционния индийски танц- „катак“, като постепенно майсторски овладява танцови стилове от най-различни култури. Така се превръща в един от най-ярките представители на интеркултурализма в съвременния танц. При поставянето на „Жизел“ той кани композитора Винченцо Ламаня да преработи оригиналната музика на Адолф Адам. В неговата версия продължава да присъства като призрачно ехо структурата на балета от 1841 г., но вече е пренесен в съвременен контекст – Жизел този път не е невинното момиче от германско село, а мигрантка, работеща във фабрика. В нея се влюбва Албрехт – годеник на дъщерята на собствениците на компанията. Във второ действие Кан запраща Албрехт в призрачно пространство с неспокойни духове. Но дали любовта на Жизел ще успее да го спаси от отмъстителната сила на свръхестествените женски същества – този път наречени „вилиси“ (призраци на работнички от фабриката, търсещи възмездие за нанесените им злодеяния), ще разберете, ако гледате балета. Той е със свободен достъп в мрежата само този уикенд. Възползвайте се.