Девет съвета за процъфтяваща кариера

Моран Серф е преподавател по неврология и бизнес в „Келог скул ъф мениджмънт”. Той редовно изнася лекции, свързани с успешния начин на поведение в бизнеса. В Business Insider Серф споделя девет съвета за процъфтяваща кариера, които, както сам признава, щяха да са му много от полза, ако му ги бяха дали, когато е бил млад. Ето кои са те.

 

1. Инвестирайте в хората – при тях има най-висока възвръщаемост на вложените средства

Студентите ми често ме питат къде бих им препоръчал да инвестират, а аз на шега им отговарям: „В лобиране, защото хората са евтини“. За съжаление това е истина, макар и да звучи цинично. Другият отговор би бил по-обстоятелствен: Около 18% от стартъпите се провалят заради несъгласия и търкания между основателите. При развод човек търпи най-големи финансови загуби, а освен това този процес е свързан с много стрес и емоционална болка. Ето защо трябва да се инвестира в намирането на подходящите партньори – и в бизнеса, и в живота, а това означава по-голямо уважение и по-голям интерес към важните за тях неща.

2. Изчислете колко струва времето ви

Определете колко струва един час от времето ви в делничен и в почивен ден. След това преценете – когато влагате часове от живота си в безсмислени или токсични преживявания, дали се чувствате добре, като жертвате въпросната сума пари?

Имайте предвид, че петте години от живота ви, когато учите в университета, или започвате първата си по-сериозна работа – времето, когато сте между 25 и 30-годишна възраст, е безценно. Трябва да цените времето си, тъй като това е един от малкото активи, които не може да увеличите.

3. Научете се да цените късмета

Повечето хора си мислят, че късметът е нещо, което рядко им се случва. В повечето случаи смятат, че Фортуна ги подминава редовно. Но има начин да започнат да ценят късмета: като си представят за миг какво би станало, ако нещата се объркат. Например, ако всеки път, когато карат с превишена скорост, и получат фиш. Ако всеки път, когато ползват нелицензирана компютърна програма, и тя започне да забива. Така може би ще си припомнят, че много пъти са имали късмет и тези неприятности не са им се случвали.

„Освен това, ако четете тези редове, значи имате компютър или мобилен телефон, грамотни сте и в достатъчно добро здраве, щом четете съвети за процъфтяваща кариера“ – шегува се Моран Серф.

4. Поемайте финансови рискове, но в зависимост от възрастта ви

Когато сте по-млади (да речем на двадесет и няколко години) можете да си позволите да правите грешки и да опитвате отново. На тази възраст да не правиш опити, свързани с рискове и излизане от зоната на комфорта, е най-голямата грешка. Заслужавате критики, ако не сте ходили на лекции, защото са започвали рано; ако не сте заговорили някого само защото ви е било срам или не сте се свързали с приятели на ваши родители, които са можели да ви дадат работа, защото ви е било неудобно. Този принцип важи и за инвестициите – рискувайте, докато сте млади – дори и да загубите много, ще имате достатъчно време да си възстановите обратно средствата.

5. Бъдете бунтари

Научете се да разширявате границите на възможностите си – това е форма на бунтарство – развивайте нови форми на активизъм, започвайте нестандартни бизнес начинания, правете изследвания в непознати сфери.

Тренирайте мозъка си по специфичен начин – ако всички са на една позиция по даден проблем, то замислете се какво би станало, ако трябва да защитавате обратното мнение. Така ще видите, че винаги съществуват и други възможности. Може би след време ще ви хрумне идея, за която никой друг не се е сетил, или ще проправите пъртина, каквато никой не си е представял.

6. Водете си дневник

Много от студентите, на които преподавам, искат да инвестират в доходоносна идея, за която никой досега не се е сетил. Но как да го направят – съветвам ги да си водят дневник.

Винаги, когато попаднат на нещо, което уж им изглежда безсмислено, да си го записват.

Ако навън вали, излизате с чадър, но обувките ви прогизват, не се ядосвайте – просто го отбележете в дневника си. Дразните се, че преди да пуснете пералнята, трябва да отделите белите ризи от цветните. Не можете да разберете защо докато разговаряте с клиенти, линията ви внезапно започва да прекъсва… Изброяването може да продължи до безкрай. Гениите, на които са им хрумвали страхотни идеи, не са били по-умни от вас, нито са били по-големи късметлии, просто са забелязали нещо, което и вие сте видели, но не сте му обърнали внимание.

Дневникът може да представлява и малки листчета, които вие веднъж годишно да си събирате в класьор. Важното е на момента да си вписвате нещата, които са ви направили впечатление, защото в противен случай може да ги забравите.

7. Забравете за съвета: „Следвай онова, което ти е страст“

Наскоро разговарях с двама мои колеги – Скот Галоуей от „Стърн Скул ъф Бизнес“ на Нюйоркския университет и със Синан Арал от училището по мениджмънт към Масачузетския технологичен институт. Галоуей бе категоричен: Съветът „следвай това, което ти е страст“ е ужасен. Много по-добре е да следвате онова, в което сте добри, и да го правите по фантастичен начин. Постепенно тази ваша дейност ще се превърне във ваша страст. Хората обожават това, което правят, но само когато го правят фантастично.

8. Имайте чувство за хумор

Наскоро прочетох книгата на австрийския невролог и психиатър Виктор Франкъл „Човекът в търсене на смисъл“. Не мога да го цитирам точно, но, ако трябва накратко да предам смисъла, то той би бил: „Ако успеете да си запазите чувството за хумор дори в най-мрачните моменти, то тогава ще може да издържите и на най-тежките изпитания.“

Веднъж мой колега – д-р Йоси Варди накара изпълнителните директори на Alcatel, Intel, Wix и Orange да носят клоунски шапки по време на сбирка с деца, които им задаваха съвсем сериозния въпрос какво е да си толкова голям началник. Попитах го как ги е накарал да направят това. А той отговори: „Напомних им, че чувството им за хумор е било от решаващо значение да заемат поста изпълнителен директор“.

9. Развийте способността си за самоконтрол

Ако владеете способността си за самоконтрол, това ще повлияе положително и на здравето ви, и на добрите ви взаимоотношения с околните, и на взимането на успешни бизнес решения. А да се научите на самоконтрол е лесно – упражнявайте се.

„Аз, например, когато бях на 14 години, реших, че никога няма да пия кафе. Съответно никога не съм и опитвал. Никога. Вие може да направите обратното – да вземете решение, че ще правите нещо всеки ден – като например лицеви опори по една минута. Това е нещо толкова елементарно, но трябва да се прави ежедневно. И така ще тренирате мозъка си“ – завършва Моран Серф.