Град в Кипър е новият Чернобил

Изоставеното от повече от 50 години кипърско градче Вароша грабва интереса на все повече туристи. Ето за какво иде реч:

 

През 70-те години на миналия век квартал „Вароша” (Βαρώσια) на Фамагуста (Αμμόχωστος) влиза в списъка на най-желаните места за посещение на богатите и известните, решили да опознаят островната държава. Част от звездните гости на населеното място били Ричард Бъртън, Брижит Бардо и Елизабет Тейлър.

През 70-те години на миналия век във Вароша е кипял живот.

Но всичко се променя през 1974-а, когато турската инвазия принуждава всички туристи и близо 40 хил. от постоянните жители на „Вароша” да избягат на юг. Бежанците оставят домовете и имуществото си с надеждата, че скоро ще се завърнат… След нашествието, турските окупационни сили запечатват „Вароша”, превръщайки го в град-призрак за близо половин век, докато в същото време във Фамагуста се заселват турци.

Туристка се разхожда сред пустеещите улици на кипърския град.

По данни на Business Insider, преди 4 години кипъротурските власти постепенно започват да отварят курорта за туристите, но напрежението между Гърция и Турция се засилва с всеки изминал ден.

Картината, която имах в съзнанието си, бе нещо като рай… Виждате как природата превзема града. Безбройно много храсти са плъзнали по улиците, а някои дървета даже са успели да проникнат през всекидневните на редица жилища. Това е призрачен град…” – разказва пред BBC местна жителка, дошла да види какво се е случило с бившия дом на семейството си.

Обявата за туристическа обиколка във Вароша, видяна в TripAdvisor.

Няколко агенции в Tripadvisor вече предлагат и организирани разходки около граничната ограда, за да могат туристите да видят по-отблизо призрачния град (подобно на Припят и Чернобил в днешна Украйна). А след като интересът към Вароша нараства с всеки изминал ден, цената на едно такова посещение с гид струва към 76,27 долара на човек и продължава от 1 до 5 часа. И това се случва на фона на цялата тази трагедия, сполетяла преди години кипърци, описващи понастоящем дома си като „пост-апокалиптичен кошмар“.