Гордостта на Испания: спортната версия на Hispano-Suiza Carmen

На този свят почти всичко може да се купи. Историята е сред малкото изключения. Затова пък възможността да се докоснеш до историята може да бъде продадена изгодно, от което се възползват много предприемачи.

 

Във всяка държава има легендарен бранд, който от десетилетия очаква възраждането си. В Испания това е Hispano-Suiza. И не е толкова важно, че неин основател е швейцарецът Марк Биркигт, а значителна част от производството се е намирала във Франция. Важното е, че до Втората световна война и самолетните двигатели на Hispano-Suiza са се котирали на едно равнище с с Rolls-Royce.

Първият, и недотам успешен опит за възраждане на марката, е в началото на века, а през 2019-а с това се заема Мигел Матеу – правнук на Дамиан Матеу, който през 1904 г. основава заедно с Биркигт оригиналната компания. Първото творение на възродения бранд е купето Hispano-Suiza Carmen, кръстено в чест на внучката на Дамиан Матеу, която е и майка на Мигел.

През 2020-а беше представена неговата спортна версия Carmen Boulogne, посветена на трите победи на H6 в състезанията около Булон в периода 1921 – 1923 година. Тогава автомобилът получи буквата „B” в названието си и стана най-успешният в историята на компанията.

Но ако двигателят на Hispano-Suiza H6B дава 150 к. с., двата електродвигателя на Carmen Boulogne  предоставят 1114 конски сили.  Това е с 94 к. с. повече от базовата версия. Освен това масата на автомобила е намалена с 60 килограма.  Максималната скорост достига 290 км/ч, а ускорението до 100 км/ч отнема 2.6 секунди, което е с 03 секунди по-бързо от основната версия. Запасът на мощност при едно зареждане е 400 км, но испанците обещават да го увеличат в най-близко време.

Плановете са да бъдат произведени пет автомобила Carmen Boulogne с цена 1.6 млн. евро за всеки. Като цяло се предвижда да бъдат пуснати 19 Carmen от всички модификации. Първите доставки за клиентите се очакват през 2022 година.