Георги Господинов – писател на годината според читателите на Столичната библиотека

За седма поредна година най-старата културна институция на София и най-голямата обществена библиотека в България – Столична библиотека връчи годишните си награди.

 

Писател на годината според читателите е Георги Господинов. Най-търсени са двете негови книги – „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. На второ място е Захари Карабашлиев с „Опашката“ и „Жажда“, а на трето – Елена Алексиева – с „Прекъсването на Самсара“ и „Свети вълк“.

В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са: Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Георги Бърдаров и Калин Терзийски.

Първо място в категорията „Най-четен поет“ си поделят Недялко Йорданов („Пепел ми на езика“) и проф. Цочо Бояджиев („Книга на разкаянията и утешенията“). След тях се нарежда Иван Ланджев със стихосбирката си „Ти, непрестанна новина“.

Други много търсени автори на поезия са Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Иван Цанев, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Николай Милчев.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература е историкът проф. Пламен Павлов („Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, „Първите дами на Средновековна България“). На второ място е социологът проф. Иво Христов („Не пожелахте да чуете“, „Пред пепелището на нестаналото българско общество“) и психоложката Мадлен Алгафари („Поправителен за родители“, „Как да се разболяваме качествено“).

В топ 10 на най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са: Слави Панайотов, д-р Атанас Михайлов, Ади и Милен Цанови, Иван Михалев и Елина Цанкова, Димитър Бербатов и Христо Стоичков.

Най-четен автор на биографични книги е журналистът Георги Тошев с неговите „Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“, „Тя, Цветана Манева“ и „Невена Коканова: Години любов“.

Най-четен автор на детска литература е Милен Хальов с трилогията „Кало Змея“, Катя Антонова с поредицата „Феята от захарницата“ и Сотир и Пенко Гелеви с „Илийчо Август“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета“.

В топ 10 на най-четените детски писатели са Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова, Цанко Лалев, Мая Бочева, Любомир Николов, Петя Кокудева, Петя Александрова.

Със специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката бе отличен поетът Георги Константинов.

По време на церемонията на награждаването, на която лично кметът на София Йорданка Фандъкова връчваше отличията, стана ясно, че радващите се на голям интерес писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столичната библиотека, който предстои да се открие през февруари в район „Овча купел“.

Столичната библиотека награди и най-активните си читатели, въпреки че не разкри колко книги са заели през изминалата 2021 година.

Читател на годината е 41-годишният доц. д-р арх. Панайот Савов. Сред децата най-редовният читател е 7-годишният Александър Маслинков.

Най-четящо семейство – семейство Дачеви и по-специално трите им деца – Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и 6-годишната Александра.

Читател на българска художествена литература е 49-годишната Зорница Шепкова.

Към днешна дата читателската аудитория на Столичната библиотека е 71 хиляди души, като само за миналата година бройката се е увеличила с 15 хиляди души.

Заетите книги за дома са 410 хиляди (колкото през предковидната 2019 г.), близо хиляда дневно са посещенията в библиотеката, а младите хора до 28 години вече са над 55 % от всички читатели.