Феминизъм: Ню Йорк издигна паметник на три бележити американки

Докато гражданите на САЩ се подготвят  за предстоящите президентски избори, които ще се състоят на 3-ти ноември, в сърцето на Голямата ябълка бе открита нова статуя. Разказваме ви за доблестното дело на три смели нюйоркчанки.

 

След откриването му през 1857-а, Сентръл парк не само посреща многобройните любители на природата, но и приютява статуите на редица известни личности. Някои от тях са посветени на исторически фигури като Христофор Колумб, Уилям Шекспир и Лудвиг ван Бетовен, а други – на литературни персонажи като Алиса от Страната на чудесата и Ромео и Жулиета. Неотдавна към тях се присъедини и тази на Сюзан Браунел Антъни, Елизабет Кейди Стантън и Соуджърнър Трут, на чието откриване присъстваха бившият държавен секретар Хилъри Клинтън и скулптурката Меридит Бергман.

Хилъри Клинтън и Мередит Бергман, позиращи пред паметника.

Освещаването на паметника съвпадна със 100-годишнината от ратифицирането на 19-ата поправка в Конституцията на Съединените американски щати, даваща право на жените да гласуват. Освен това творбата на Меридит Бергман не се намира на случайно място – „Алеята на писателите“ е любимо място за разходки на нюйоркчани, по която годишно преминават 25 млн. пешеходци. Но кои са въпросните дами, в чиято чест бе издигнат монументът?

Сентръл парк в Ню Йорк.

Най-отляво е Соуджърнър Трут – афроамериканка, борец за отмяната на робството и активистка за правата на жените, родена в робство с името Изабела Баумфри, която по-късно успява да избяга от господаря си. Тя е първата чернокожа дама в историята, която печели дело срещу белокож мъж, за да си върне нелегално продадения син Питър. До нея се виждат Сюзан Браунел Антъни, държаща брошура, и Елизабет Кейди Стантън, в чиято ръка се вижда писалка. И двете са основателки на суфражизма и на движението „Национална асоциация за избирателно право на жените“ (National Woman Suffrage Association). Впрочем, върху масата е разположен и списък с известни мисли на 22 суфражетки, 11 от които са на жени от различни раси.

От ляво надясно: Соуджърнър Трут, Сюзан Браунел Антъни и Елизабет Кейди Стантън.

Според Пам Елам, председателка на борда на директорите на сдружението „Монументални жени“ (Monumental Women), статуята фактически отбелязва победата след 7-годишна битка на организацията за признаването на историческата роля на жените. Още повече, че скулптурата на Соуджърнър Трут е първата издигната в чест на афроамериканка в Ню Йорк.

Шърли Чисхолм.

В интерес на истината, в града са разположени 145 паметника на исторически личности от мъжки пол и само 5 на противоположния. Това на свой мотивира кметството на Ню Йорк да открие повече монументи на бележити жени – американки или чужденки. В този ред на мисли следващата осветена статуя ще бъде тази на Шърли Чисхолм – първата избрана чернокожа жена в Конгреса на Съединените щати през 1968-а, представляваща 12-ия конгресен район на Ню Йорк за седем мандата от 1969 до 1983 година. Очаква се към края на годината нейният паметник да украси входа на Проспект парк – най-големият в Бруклин.