Времето като скъпоценност: най-добрите бижутерски часовници на 2020-а

Бижутерските часовници са шедьоври, родени от пресечната точка на часовникарското и бижутерското изкуство. Разказваме ви за част от най-впечатляващите модели, създадени в този сегмент през 2020-а – с най-красивите камъни, най-доброто изкуство, най-прецизните механизми.

 

Първите женски часовници, появили се в началото на ХIХ в. и получили широко разпространение през 60-те и 70-те години, били по-скоро украшения, отколкото инструмент за измерване на времето. Скъпоценните дрънкулки, украсени с емайл, перли и гравировки, отначало се носели на врата като висулка или на щифт, закачен на роклята, а след това и като гривна.

Етикетът препоръчвал на аристократките „да не гледат часовника”, това било за работещите жени, а не за „родените със сребърна лъжичка в устата” наследници на титли и състояния. Но модата си е мода, и часовникарите започнали да маскират часовниковите механизми в пищни вечерни гривни, обсипани с брилянти и други скъпоценни камъни. На пръв поглед подобна вещ изглеждала като бижу, но с известна сръчност дамата можела да провери и времето, повдигайки декоративното капаче на циферблата или обръщайки часовника така, че да може хвърли незабелязано поглед върху него.

Швейцарската часовникарска компания Jaeger-Le Coultre, постигнаха особено големи успехи в създаването на бижутерски часовници-гривни. На нейните майстори принадлежи честта да създадат истински миниатюрен шедьовър – прочутият механичен калибър 01 с ръчно навиване (1929-а). Часовник-гривна с такъв механизъм носела на сватбата и на коронацията си самата британска кралица Елизабет Втора.

Съвременните луксозни марки всяка година предлагат нови модели бижутерски часовници. Понякога става дума за пищно украшение, в което циферблатът играе едва ли не декоративна роля. В други случай брандовете създават за дамите истински произведения на високото часовникарско изкуство с усложнения, които преди 150 години са били немислими при женските часовници.

Serpenti Seduttori Tourbillon Born to Shine, Bvlgari

Новият модел, представен през август тази година на Geneva Watch Days 2020 от римската къща за бижута и часовници, е поредната интерпретация на един от символите на марката – змията. Съвременните жени не искат просто вечерни часовници, а и съвършени механизми. Тридесет и четири милиметровият модел с „люспеста” гривна е обсипан с диаманти, включително и циферблата, но в същото време е снабден с турбийон, едно от най-уважаваните часовникарски усложнения.

Maillon de Cartier

По време на тазгодишния онлайн форум за часовници Watches & Wonders (заради карантинните мерки) Cartier представи новата си линия Мaillon de Cartier. Мари-Лаура Серед, директор по разработката на часовникарската колекция на Cartier, представи новите продукти така: „Деконструирахме гривната и оживихме дизайна. Движението и напрежението пораждат емоции”. Браслетът на новите часовници напомня усуканата корда (с известно напрягане на въображението) на молекулата на ДНК. Бижутерската версия на модела с кварцов механизъм в корпуса и браслет от бяло злато, е декорирана с брилянти, цаворити и емайл. Предлага се в лимитирана серия от 20 екземпляра.

Bangle, Jaeger-LeCoultre

Създателите на калибър 101 сътвориха поредния бижутерски шедьовър с миниатюрния механизъм. Отворената гривна- бенгъл ( така се нарича и модела – Bangle) от розово злато е покрит с 996 брилянти с различен размер и общо тегло от 19.7 карата. Камъните са разположени взависимост от увеличаването на каратите. Със своята асиметрична, но хармонична и прецизна форма – искряща панделка небрежно увита около китката, бижутерският часовник напомня великолепните произведения haute joaillerie от 50-те години на ХХ век.

Tweed Contraste, Chanel      

 

Френската къща Chanel е известна с това, че всичките й съвременни бижутерски колекции са свързани по един или друг начин с наследството на Великата Мадмоазел. Новата линия haut joaillerie с название Tweed de Chanel е вдъхновена от туида – шотландска вълнена материя, един от любимите платове на дизайнера, от който тя е шиела легендарните си сака без яка, с големи бижутерски копчета.

Именно под такова „копче”, но от изработено от бяло злато и брилянти и увенчано с голям кръгъл диамант, е скрит циферблатът на часовника-браслет Tweed Contraste. Като цяло в този модел майсторите на къщата са въплътили всички знакови моменти от  дизайна на Chanel: и перлите, и златната верига-дръжка на чантата 2.55, и любимият контраст на дезизайнера – бяло и черно, дал названието на тази линия часовници.

Billionaire Ashoka, Jacob & Co.

Марката Jacob & Co. в буквалния смисъл се е специализирала в спиращи дъха, зашеметяващи бижутерски часовници.  Преди пет години брандът показа изработеният в един единствен екземпляр часовник Billionaire – гривна-маншет, обсипана с брилянти с шлифовка „изумруд”. През 2020-а часовникарите отидоха още по-далеч и покриха новия уникален Billionarie Ashoka с брилянти с шлифовка „Ашока”, чието общо тегло е около 190 карата.

Шлифовката носи името на индийския цар Ашока (Маурия), воин и законодател, управлявал през III в. пр. Н.Е. Сред съкровищата му имало мистичен диамант, който прогонвал тъгата. Специалната шлифовка е създадена през 1999-а от американския бижутер Уилям Голдбърг. „Ашока” е подходяща само за камъни с най-високо качество.

Часовникът Billionarie Ashoka, създаден в единствен екземпляр, струва около 7 млн. долара. И тази стойност не включва само цената на брилянтите, скелетонизираният механизъм на модела с турбийон, също не е евтин.