Ерве льо Телие – новият носител на престижната награда „Гонкур“

Новият носител на най-важната френска награда за литература „Гонкур“ е 63-годишният Ерве льо Телие. Той бе отличен заради романа си „Аномалията“ (L’Anomalie).

 

Миналогодишният победител Жан-Пол Дюбоа с романа си „Хората не обитават еднакво този свят“.

Паричното изражение на наградата е само десет евро, но всеки писател, който може да се похвали с връчвания от 1903 г.„Гонкур“, автоматично се превръща в търсен автор и регистрира скок в продажбите. Миналата година носител на „Гонкур“ стана Жан-Пол Дюбоа и само няколко месеца по-късно награденият роман „Хората не обитават еднакво този свят“ бе преведен и на български.

Критиката определя „Аномалията“ за роман, посветен на виртуалните светове и на живота на двойниците. Той представлява смесица от няколко жанра – трилър, комедия и научна фантастика. В него Телие описва събитие, което преобръща съдбата на стотици пътници, които летят в самолет от Париж за Ню Йорк.

Ерве Льо Телие.

Името на победителя Ерве льо Телие бе съобщено в Zoom от Дидие Декоен. Виртуалното излъчване на церемонията бе особено подходящо за наградената книга, тъй като в „Аномалията“ пътниците в самолета изведнъж се оказва, че си имат клонинги.

Сред героите в спечелилия роман „Аномалията“ има и един писател на име Виктор Мизел, в когото критиците разпознават самия Ерве льо Телие.

Героят Виктор Мизел има два романа, които се радват на радушен пример от  литераторите. Печелят и литературна награда, но продажбите са само няколко хиляди. Така Виктор Мизел изведнъж си дава сметка, че за писателя няма нищо по-трагично от това да се окаже разочарован – получава се така, че ако романът му не се окаже пълен провал, това не означава нищо друго освен да се раздели с илюзиите, че към него ще потекат реки от злато.

Кой е Ерве льо Телие

Ерве Льо Телие демонстрира как се пише, без буквата m.

Ерве льо Телие е френски писател, роден на 21 април 1957 година. Има издадени над 20 творби, включително разкази, стихове и есета. От 1992 г. е част от групата OULIPO ( Ouvroir de littérature potentielle – Цех за потенциална литература), основана през 1960 г. в Париж от математика Франсоа льо Лионе и писателя Реймон Кьоно. Нейната цел е чрез въвеждане на нови изкуствени ограничения, свързани, например, със стихотворна форма или с отказване от определени букви, да се открият нови възможности за развитие на езика. С наградата си „Гонкур“ Ерве льо Телие  става първият писател, член на OULIPO, получил толкова високо признание.

Ерве льо Телие неслучайно е член на OULIPO – завършил е първо математика, а след това – журналистика. През 2006 г. издава книгата „Естетиката на OULIPO“, а четири години преди това – от 2002 г. става редовен коментатор в електронния сутрешен бюлетин на вестник Le Monde с хумористичната си рубрика Papier de sable („Хартия от пясък“). Сътрудничи и на предаването за култура по Френското национално радио. Преди „Аномалията“ е забелязан и с друг свой роман – издаденият през 2017 г. Toutes les familles heureuses („Всички щастливи семейства“) е сред номинираните за наградата „Ренодо“.

Литературната награда „Ренодо“ 2020 – за Мари-Елен Лафон

Мари-Елен Лафон.

Междувременно стана ясно, че когато е била обявявана наградата „Гонкур“, се е връчвала и друга литературна награда – „Ренодо“. Тя отиде при Мари-Елен Лафон за Histoire du fils („Историята на сина“). В романа 58-годишната Лафон, която е утвърдена писателка, макар и да признава, че е започнала да пише късно – на 34 години, разказва за съдбата на дете, чийто баща е неизвестен. Историята започва от 1908 г. и свършва с 2008 година. Главният герой Андре е отгледан от леля си и разкрива семейната тайна, докато изследва родословието си.

И „Гонкур“ и „Ренодо“ трябваше да бъдат връчени на 10 ноември, но бяха отложени в знак на протест срещу затварянето на книжарниците във Франция, за който Banker Speсial писа https://special.bg/top-frenski-pisateli-s-priziv-kam-makron-da-spasi-knizharnitsite/.

От края на ноември те отново, наравно с всички магазини, могат да отворят при спазване на строгите противоепидемиологични мерки – дистанция, дезинфекция и маски. Ресторантите и баровете обаче остават затворени и Ерве льо Телие и Мари-Елен Лафон ще отложат черпенето на приятели и колеги за по-добри дни.