Ермитажът не се плаши от забраната за криптовалутите – ще има NFT

Най-големият музей в Русия – Ермитажът в Санкт Петербург е постигнал договореност с най-голямата борса за криптовалути в света – Бинанс. Те ще създадат и пуснат в обръщение произведения на изкуството, собственост на музея, базирани на „незаменяемите“ токени – NFT. Така някои от най-големите световни шедьоври ще се „обзаведат“ с цифрови копия.

 

Те ще бъдат достъпни за широката публика в края на август. В Русия криптовалутите са почти напълно забранени, а циркулацията на други видове токени е силно ограничена. Юристите на Ермитажа обаче са разработили модел, който не противоречи на законодателството и ще позволи циркулацията на NFT на руския пазар.

Ермитажът.

Като първа стъпка музеят ще пусне ограничен тираж NFT с дигитални копия на шедьоври от колекцията си. Сред тях ще са произведения като „Мадона Лита“ на Леонардо да Винчи, „Юдит“ на Джорджоне, „Люляк Буш“ на Винсент Ван Гог, „Композиция VI“ от Василий Кандински, „Ъгълът на градината в Монжерон“ от Клод Моне. За всяка картина са създадени две копия на NFT: едното се съхранява в Ермитажа, а другото се предоставя на Бинанс, които могат да търгуват с него, организирайки аукциони.

Всички приходи от продажбите ще се превеждат на банковата сметка на Ермитажа, като на търговете ще може да участва всеки от потребителите на Бинанс, който има желание.

Всяко цифрово копие съдържа подписа на директора на музея Михаил Пиотровски. Той гарантира автентичността на творбите с акта на подписването, като са посочени и точен час и дата кога това е станало. По този начин тези копия на NFT стават уникални. Мястото на подписването – самата сграда на Ермитажа – също е включено в метаданните.

„Признаването на блокчейн технологиите и на NFT от един от най-големите музеи в света е поредната стъпка към глобалната дигитализация“ – обяви Хелън Хай, оглавяваща отдела Бинанс NFT.

Мадона Лита, Леонардо да Винчи.

„Новите технологии, а по-специално блокчейн, отвориха нова глава в развитието на пазара на изкуството, в която на първо място е притежанието и гаранцията за него“ – подчерта директорът на Ермитажа – Михаил Пиотровски.

„Чрез NFT луксът става по-достъпен, като в същото време той продължава да бъде извънреден и изключителен“ – добави Пиотровски.

Композиция VI, Василий Кандински.

„Незаменяемите“ токени гарантират, че купувачът е едноличен собственик на конкретното копие и създават усещането, че той притежава уникална дигитална творба, създадена само веднъж. Създадените от Ермитажа NFT- токени ще бъдат представени в рамките на изложба с NFT произведения, която ще бъде показана в музея през есента.