7 красоти в немско-руския град Калининград

Калининград навярно е сред най-специфичните градове в границите на Руската федерация. Това е така, защото градът първоначално бил пруски и е носил името Твангсте, а след това става един от най-важните немски/пруски центрове –  Кьонингсберг – градът на кралете. Населеното място няколко века е административен център на провинция Източна Прусия, но – след краха на Третия райх е даден на Съветския съюз. Руснаците гонят месното население, прекръщават Кьонингсберг на Калининград – в чест на съветския политик и революционер Михайл Иванович Калинин (1875-1946) и населяват новосъздадената Калининградска област с руснаци. Ето затова ви разказваме за седем от невероятните му забележителности, които ще ви пренесат в “типичната немска атмосфера”, ако решите да посетите тази територия на Русия.

 

1. Кьонингсбергската катедрала (Кёнигсбергской кафедральный собор)

Построена е през XIV в. в типичен готически стил. След Реформацията е превърната в лутерански храм. Катедралата остава непокътната до 1944 г., когато понася огромни щети в резултат на бомбардировките от съюзническите сили. Новите руски власти започват да възстановяват зданието едва през 1992 година. Интересно е да се спомене, че гробницата на влиятелния немски философ Имануел Кант, някога жител на града, се намира именно в него.

 

2. Кройцкирхе

Евангелисткият храм, бидейки построен между 1930-1933 г., е символ на едноименната общност в града. Въпреки въздушните бомбардировки над Кьонингсберг по време на Втората световна война, църквата не понася големи щети. След края на войната тя е използвана и преоборудвана като гараж, а по-късно даже става и фабрика за риболовно оборудване. Чак през 1988-а в нея са възобновени молитвените служби, но само за православните вярващи.

 

3. Музей на кехлибара (Музей янтаря)

Тази красива постройка фактически е реконструирано укрепление, първоначално поръчано от пруски фелдмаршал по време на Наполеоновите войни (1803-1815). Ала чак през далечната 1979-а е превърната в музейно пространство, където и до ден-днешен се помещава впечатляваща колекция от кехлибарени артефакти.  Любопитно е да се спомене, че старовремското здание много прилича на “Барбаканите” във Варшава и Краков, служили в миналото и за укрепление, и за съхранение на военни муниции, и за отбрана на полските градове.

 

4. Фондовата борса в Кьонингсберг (Кёнигсбергская фондовая биржа)

Фондовата борса на града е открита през 1875 година. Сградата първоначално била украсена с алегоричните фигури на Европа, двете Америки, Азия и Африка и 2 лъвски фигури (запазени и в днешно време) на главните ѝ стъпала. Проектирана е в северен италиански неоренесансов стил. Макар и повредена по време на Втората световна война – тя не е съборена. Вместо това е преустроена през 1967-а, като първоначално се превръща в съветски културен център, а по-късно – в руски.

 

5. Бранденбургската порта (Бранденбургские ворота)

В югозападната част на Калининград се намира една поразителна постройка, датираща от 1657 година. Бранденбургската врата първоначално била изработена от дърво, но след това изцяло е съградена наново с тухли по нареждане на Фридрих II Пруски (1712-1786). Днес тя е единствената „порта“ в града, която все още се използва по предназначение (напълно възможно е да шофирате или да минете пеша през нея). Затова няма нищо чудно, че този ценен архитектурен паметник е пряко защитен от държавата.

 

6. Католическата църква на Светото семейство (Кирха Святого Семейства)

Красивият неоготически тухлен храм е построен в южен жилищен квартал на Кьонингсберг между 1904-1907 година. Проектиран е от известния немски архитект Фридрих Хайтман. За жалост, по време на войната, църквата е използвана от Червената армия като лазарет, а по-късно като депо за тор. Реставрирана е едва в началото на 80-те години на миналия век и е превърната в концертна зала за Калининградската филхармония.

 

7. Кралската порта (Королевские ворота)

Може да изглежда като малък замък, но фактически това е една от шестте оригинални градски порти на Кьонингсберг. Първоначално наречена „Гумбинска“, портата получава сегашното си име през 1811 г., когато е наречена на улицата, на която се намира: Кьонигщрасе (Königstrasse). Впрочем, улицата е наречена така, защото пруските крале преминали именно по нея по време на военни паради. Днес там се помещава исторически и културен център, посветен на пътуването на първия император на Русия – Петър Велики – в Европа.

 

А сега да разкажем и за две новопостроени места, които са издигнати в духа на бившия старонемски град:

 

 

8. Рибното селище (Рыбная деревня)

Макар и селището да е построено през 2006-а, то за нула време се превръща в една от най-добрите туристически дестинации в Калининград. За разлика от преобладаващата наоколо съветска архитектура, стилът на Рибното селище прилича досущ на стар пруски квартал. Още повече – този селски социален център разполага с галерия, хотели, кафенета и магазини. Освен това мястото разполага и с внушителен маяк, който гледа към река Преголя, а на върха му  има наблюдателна площадка за посетители.

 

9. Хотел “Нессельбек”

Перфектен начин да усетите необичайната атмосфера на този град е като отседнете в този тризвезден хотел в стил на средновековен замък. Стаите му са построени по такъв начин, че да съответстват на средновековния облик на сградата. Хотелът разполага и със собствена пивоварна, където се сервират оригинални бири. Хотелът е домакин на забавления като рицарски турнири, а също така е и дом на зловещия музей на средновековните изтезания.