Елизабет Втора – по-близо до абдикацията

Още от началото на 2020 г. човечеството бе разтърсено от множество проблеми: пожарите в Австралия, пандемията от COVID-19, полицейското насилие и протестите срещу расова дискриминация в Съединените американски щати, а сега и съдбата на Великобритания остава все още неясна. Причините? Освен Брекзит и евентуалното отделяне на Шотландия и Северна Ирландия от кралството, според някои слухове кралицата може да абдикира в най-скоро време. Ето за какво става дума:

 

Преди няколко дни в интервю за ежедневника The Daily Telegraph Андрю Мортън, журналист, кралски експерт и биограф на принцеса Даяна и Меган Маркъл, съобщи, че „кризата от COVID-19 практически ще постави принц Чарлз на британския трон“. Той се позовава и на информация на източници близки до кралицата, според които здравната криза прави изпълнението на повечето ѝ задължения непосилно. Впрочем, и други медии като Daily Mail и Daily Express, също разпространиха новината.

Още преди месеци, когато Великобритания се приготвяше за карантината, Елизабет Втора и съпругът ѝ принц Филип се самоизолираха в Уиндзорския замък. През това време кралицата се научи да използва модерните технологии, за да поддържа връзка с министър-председателя, британското правителство и семейството си, отлагайки всичките си служебни планове до началото на есента. Въпреки че постепенното разхлабване на мерките на острова вече е започнало, държавният глава едва ли ще може да се върне към нормалното си ежедневие. Причините? Елизабет Втора е в рисковата възрастова група в условията на продължаваща зараза от коронавируса, която може да не утихне с месеци или години, както и липсата на надеждна ваксина.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип.

Затова на кралицата ще ѝ се наложи да свие до минимум публичните си появи и срещите с други хора, което я възпрепятства да изпълнява кралските си задължения: „коронавирусът нанесе повече вреда на монархията, отколкото Оливър Кромуел (водач на Английската революция и лорд-протектор на Английската република).“ – разяснява Мортън.

Андрю Мортън.

Доводите му са подкрепени и от множеството слухове на приближени до Елизабет Втора, според които има вероятност тя да абдикира в полза на първородния си син – принц Чарлз. Впрочем клюките от подобно естество обикалят английския двор повече от десетилетие насам.

Елизабет Втора и принц Чарлз.

Но почитателите на кралицата не бива да се притесняват, защото тази вероятност си остава много малка. Елизабет Втора не е потвърдила новината, а и едва ли ще бъде склона да се оттегли от трона. Да припомним, че когато Елизабет е коронована на 27-годишна възраст, тя се обръща към народа си с думите: „Декларирам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали той е дълъг, или кратък, ще бъде посветен да служа на вас и на голямото императорско семейство, към което всички ние принадлежим.“. И Нейно Величество продължава да служи на страната и народа си с много любов, уважение и отдаденост в продължение на 68 години.

Коронацията на Елизабет Втора.

Освен това Елизабет Втора още не е забравила абдикирането на чичо ѝ крал Едуард VIII на 11-ти декември 1936 г. – първият британски монарх в историята, който доброволно се отказва от трона. Причината е известната американка Уолис Симпсън, разведена два пъти, с която Едуард иска да прекара остатъка от живота си. Въпреки че това му действие по-късно ще осигури легитимната власт на неговата племенница, то нанася огромен удар върху британската общност и опетнява имиджа на монархията.

Абдикацията на Едуард VIII.

Поради тази причина е по-разумно да се предполага, че Елизабет Втора ще прехвърли голямата част от задълженията си на принц Чарлз, превръщайки го в неин регент. Но ако все пак реши да абдикира, синът ѝ ще стане най-възрастният коронован крал в историята на Великобритания.

Редът за наследяване на британския трон.

Независимо какво смятат повечето експерти, какво гласят различните слухове или за какво настоява правителството, финалната дума ще бъде на Нейно Величество. Предполага се, че тя ще обяви намеренията си догодина, за 95-ия си рожден ден. А на нас не ни остава друго, освен да изчакаме, за да видим какво бъдеще очаква Обединеното кралство.