Египетска магия: Три основни съвета, за да заприличате на египетска царица

Неотдавна ви разказахме, че група френски учени успяха да разгадаят част от тайната на древноегипетската околоочна линия. Сега ще ви запознаем с три лесни трика, чрез които за нула време и вие ще се преобразите в истинска египетска царица.

 

Първата час е свързана със златото. Дори и преди повече от 3000 години древните египтяни боготворили благородния метал: не само заради магическите му и естетически свойства, но и асоциирането му с бог Ра – бога на слънцето и светлината. Затова не е чудно, че древният народ търсил всякакви начини, чрез които да интегрира златото и в козметичните продукти. Така стигаме и до наши дни, където в козметичните магазини може да намерите както златист лак за нокти и пудра със златни частици, така и очни сенки със златен ефект.

Чрез този линк можете да видите една идея как да постигнете този ефекта – https://www.youtube.com/watch?v=Cucz3rI1X18 .

Втората част е посветена на фамозната египетска черна околоочна линия, наричана и кол (kohl). Чрез нея египтяните не само постигали съвършен ефект с околоочния си контур, но и древната формула на кола съдържала и важни вещества, спиращи очните вируси инфекции. В наши дни най-различни модни марки, като Max Factor и PAT McGRATH LABS, произвеждат тъй специфичния за Древен Египет разкрасителен продукт.

Тук можете да видите и как да нанесете кола чрез този туториал в YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=Pv6WbAU8Fkw .

И на последно място – сините сенки за очи. За египтяните цветовете били много важни – най-вече тяхната символика. Синьото, наричано на коптски (езикът-наследник на староегипетския) „иртиу“ или „кесбедж“, било сред най-важните цветове на Древен Египет и било асоциирано с раждането, плодовитостта, прераждането, живота, аристокрацията, водата и небето. Синьото било и символ на река Нил, без която животът в Египет би бил непосилен.  За получаването му египтяните използвали и смесвали медни и железни оксиди със силициев диоксид и калций. За щастие, на пазара има най-различни палитри със сенки за очи, които използват и са изцяло вдъхновени от цветовата гама на Древен Египет, например колаборацията между ZEESEA X THE BRITISH MUSEUM.

Оттук можете да видите видео ревю на една от палитрите на ZEESEA X THE BRITISH MUSEUM с подобна цветова гама – https://www.youtube.com/watch?v=JgZKdDJXFaE .