Тайната на египетския грим

Цивилизацията на Древен Египет ни е оставила огромно наследство: старинни текстове, артефакти, паметници на културата и … първите етапи на гримирането. Днес ще ви разкажем за известната им околоочна линия и какви са били нейните свойства.

 

Макар и да се намираме в епохата на бума на технологиите, все още редица древноегипетски тайни и загадки остават неразгадани от учените. Например специалната смес, базирана върху оловния сулфид, с която оцветявали контура около очите си. Всеизвестно е, че оловото е сред най-отровните и токсични вещества, съществуващи в нашата вселена. Но как и защо древните египтяни са го използвали в ежедневния си макиаж, оставяйки невредими?

Модерен макиаж, вдъхновен от Древен Египет.

Неотдавна френски учени вземат решението да разрешат веднъж и завинаги тази мистериозна загадка. За да стигнат до някакъв извод, те изучили 52 проби от древни смеси, съхранявани днес в Лувъра. Освен оловния сулфид, те открили също така и два синтезирани от човека хлорида: лауронит Pb(OH)Cl и фосгенит Pb2Cl2CO3.

Древноегипетски козметичен сет.

Главната особеност на тези две вещества е слабата, но в никакъв случай не и нулева, за разлика от оловния сулфид, разтворимост във вода. С други думи, и лауронитът, и фосгенитът също фигурирали в околоочната линия, която древният народ използвал, за да придаде този особен вид не само на очите, но и на цялото си лице.

Процес на гримиране на древните египтянки.

По-нататъшните разкрития доста озадачили изследователите: гримът не само попадал между миглите им, но и концентрацията на оловния сулфид най-вероятно не достигала максимума си, бидейки съвсем малка част от формулата на околоочната линия. Нещо повече – в такава малка доза оловото предизвиква кратък окислителен стрес, като при това способства за образуването на нитроксилния радикал NO.

Американската актриса Елизабет Тейлър в ролята на Клеопатра в едноименния филм от 1963 г., бидейки гримирана с типичната околоочна линия.

Той, от своя страна, образува неспецифичен имунен отговор на организма. По този начин се обяснява идеята на странния макиаж на древните египтяни, който може да се види върху рисунките, останали от тази древна цивилизация. Както вече казахме, интересният имунен отговор на организма се свързва със защитата на техните очи от най-различни и коварни възпаления, вируси и болести. Например, в дните, когато река Нил прииждала, много от местните страдали и се оплаквали от конюктивит и влошаващо се зрение. Впрочем, загадката на околочния грим все още не е напълно разкрита…