Джина Лолобриджида ще участва на изборите в Италия

Световноизвестна италианска кинозвезда Джина Лолобриджида ще се кандидатира за сенатор на изборите в Италия на 25 септември, съобщиха италианските медии.

Актрисата, родена на 4 юли 1927 г., е решила да се впусне в битката от избирателния район Латина. Нейното име е в предизборната листа на „Суверенна и народна Италия“, зад която стоят Комунистическата партия, Социалистическата партия, движенията „Гражданско действие“, „Все още Италия“ и „Да си върнем Италия“.

Това е вторият път, в който Лолобриджида се кандидатира на изборите – през 1999 г. тя се яви с листата на движението „Демократи“ за изборите за европейски парламент, но не беше избрана. Сега Лолобриджида е била убедена да се кандидатира от адвоката и политик Антонио Ингроя, чиито адвокатски услуги е ползвала в миналото.

Антонио Ингроя.

Италианските медии не уточняват кога е имала нужда от адвокатски услуги, но преди време съдът й наложи попечителство, така че нейният син и внук й ограничиха свободата да разполага с имуществото си с аргумента, че тя е неспособна да „преценява реалността“.

Единственото й дете – синът й Милко Скофич-младши твърди, че майка му е манипулирана от своя млад асистент Андреа Пиацола, който „плячкосва“ богатството й. Ето защо тя има нужда някой друг да отговаря за състоянието й. Лолобриджида коментира тези доводи за дълбоко оскърбителни.

Джина Лолобриджида със съпруга си и сина.

Дали Лолобриджида ще се бори като бъдещ сенатор за правата и на други възрастни хора, пострадали като нея от роднините си, тепърва ще става ясно.

Лолобриджида привлича вниманието на кинокритиката през 1947 г. с една от първите си главни роли в адаптацията на операта „Палячи“ за голям екран на режисьора Марио Коста.

През 1950 г. Лолобриджида подписва предварителен седемгодишен договор с Хауърд Хюз с условието да снима по три филма годишно. Тя обаче не спазва клаузите по договора и след продължително дело й е забранено да работи в Съединените щати до 1959 година.

Въпреки това, Лолобриджида има изключително плодотворна и успешна кариера през 50-е години. След 1955 г. е обявена от кинокритиката за най-красивата жена в света. Това се дължи на ролите й във „Фанфан Лалето“ от 1952 г. и „Парижката Света Богородица“ от 1956 година. През 1961 г. печели „Златен глобус“ за „Хенриета“.

Състоянието на Лолобриджида се оценява на 45 млн. долара. Годишно актрисата печели по 100 000 евро от авторски права и пенсия.

След като актьорската й кариера започва да затихва през 70-е години, тя става скулптор и фотожурналист. Снимала е Хенри Кисинджър, Пол Нюман, Ела Фицджералд, Одри Хепбърн и Салвадор Дали. Освен това успява да направи интервю с кубинския лидер Фидел Кастро.

Лолобриджида развива и благотворителна дейност – през 2013 г. дарява около 5 млн. долара за изследване на терапията със стволови клетки. Парите са от продажбата на нейната колекция бижута на аукцион на Sotheby’s.

Любопитна подробност е, че според нейната лична класация филмът на Методи Андонов „Козият рог“ е сред най-любимите й филми – гледала го е на „Карлови Вари“, като член на жури. Именно на този фестивал филмът с Катя Паскалева в главната роля печели Специалната награда на журито.