Ефектни ски курорти в Сърбия

Сърбия едва ли се асоциира със ски курорти, но е факт, че западната ни съседка предлага прекрасни възможности за прекарване на зимната ваканция.

 

Ето няколко ски курорта, които не са за изпускане.

 

Копаоник

Изглед от курорта „Копаоник“.

Курортът „Копаоник“ се намира в едноименната планина в южна Сърбия, която у нас е известна и като Копалник и като Сребърната планина. Най-високата ù точка е Панчичев връх (2017 метра). Той е кръстен на известния сръбски изследовател и ботаник Йосиф Панчич, живял през XIX век.

Високата част на планината Копаоник е плато, обособено в национален парк, който е превърнат в резерват през 1981 година. В курорта „Копаоник“ има ски писти с обща дължина 55 км, плюс 12 км трасе, което е идеално за ски бягане. Освен това ще видите спиращи дъха планински пейзажи, които биха могли да съперничат с тези в ски курортите в Швейцария, но са на много по-евтина цена.

Златибор

Най-дългият панорамен лифт в света – „Голд Гондола“.

Курортът „Златибор“ в западна Сърбия е известен с това, че между неговия център и планинския връх Торник, който се издига на 1496 метра височина, преминава най-дългият панорамен лифт в света. Той се нарича „Голд Гондола“ и бе официално открит през януари 2021 година.

Неговото трасе е с дължина 9 км, има 55 кабинки, които могат да превозват по 600 пътници на час. Пътуването в едната посока продължава 25 минути.

„Голд Гондола“ е строен в продължение на пет години и струва 13 млн. евро. Очакванията са до 10 години инвестицията да се възвърне и „Златибор“ да стане любима дестинация с около милион посетители годишно. Цената на двупосочния билет на лифта за възрастни е 8.50 евро.

Хижа в „Златибор“.

Преди „Златибор“ да вземе първенството, първото място се държеше от китайския кабинков лифт „Тианмън“ в националия парк „Жаждайе“. В него са снимани сцени от филма „Аватар“ на Джеймс Камерън.

Тара

Изглед от курорта „Тара“.

Курортът „Тара“ се намира в националния парк Тара – планински район в западна Сърбия. Известни върхове в него са Тара, Црни връх и Звезда. Самият ски курорт е по-малък в сравнение със „Златибор“ и „Копаоник“, но това не го прави по-малко впечатляващ.

Добър избор е за всички, които обожават да карат ски през заснежени гори или нощем – за целта има идеално осветени писти.

Дивчибаре

Изглед от курорта „Дивчибаре“.

Дивчибаре е град и планински курорт, разположен на планината Мален в западна Сърбия. Издига се на височина от 980 метра. Постоянното население в града е под 150 души, но в него постоянно идват туристи, много от които са и собственици на така наречените уикенд къщи.

На планината Мален се издига сръбският Черни връх, откъдето се спускат няколко дълги писти – страхотно предизвикателство за опитни скиори. Но и за начинаещите скиори също е помислено – за тях има по-къси писти, до които и достъпът е по-бърз и лесен.

Бабин зуб

Изглед от курорта „Бабин зуб“.

Курортът „Бабин зуб“ в Стара планина се намира в източна Сърбия. Той е малко популярна зимна дестинация за ски, сноуборд и почивка. Намира се само на 150 км от София. Името му идва от разпространените на територията му оголени скали, които са сякаш с нарочно притъпени върхове и се асоциират със зъби на стара баба.

Там има три отделни писти, които са свързани помежду си с кабинков лифт, който може да ви изкачи до най-високия връх в сръбската Стара планина, разположен в югозападната част на „Бабин зуб“.