Джинсите стават на 150?

Историята на съвременните джинси е забулена в тайни. Кой всъщност е измислил да шие панталони за златотърсачите от деним, кога е била изобретена самата материя и защо на джинсите Levi Strauss дълги години пише, че се произвеждат от 1850-а, въпреки че компанията е била основана в Сан Франциско през 1853 година? Отговаряме на тези въпроси по случай годишнината на прочутите панталони.

 

Джинсите отбелязват неофициален рожден ден. Ако се ориентираме по лейбъла Levi Strauss, на който дълго време пише „Since 1850”, производството им започва преди 150 години, през 1850 година. През 1950-а компанията Levi Strauss & Co тържествено отбелязва 100-годишнината си в Сан Франциско, където е основана. И никой не споменава, че Леви Шраус, емигрирал през 1847 г. със семейството си в Ню Йорк от Бавария, създава своята фирма в Дивия Запад през 1853 г., за да продава на местните златотърсачи здрави дочени панталони.

Според легендата Леви Щраус продава първите чифтове през юни 1850-а за 16 долара и 46 цента всеки. Но тази версия няма никакво потвърждение. Всъщност, надписът „Since 1850” е само маркетингов ход,  красива цифра, появила се след Втората световна война. Идеята, да привлече по този начин вниманието на потребителите, била на самия Леви Щраус. Всъщност той не е изобретил панталоните от тъмносин деним с нитове, но успява умело да рекламира стоката си, убеждавайки американците, че неговата продукция е най-здравата и най-хубавата.

На рекламните обяви, флайерите и цветните каталози, разпространявани от търговските пътници до Втората световна война пишело: „Since 1853”. След това цифрата се променила, но сега тази грешка е оправена.

Панталоните за златотърсачи, произвеждани от компанията на Леви Щраус в Сан Франциско от 1853 г., фактически били дочени. Но скоро материята наистина била заменена с тъмносини материал, купен от Италия и Франция. След малко повече от 20 години – през 1871 г. – Щраус обединил усилията си с шивача Джейкъб Дейвис. През 1873 г., датата която се счита за истинската година на раждането на джинсите, двамата патентоват нов вид панталони с медни нитове, чието предназначение било да укрепят слабите места.

Днес смятаме, че джинси са всички панталони, ушити от джинсова материя, но всъщност самият плат бил патентован много преди това. Патентованите джинси се отличават от обикновените чифтове именно с двойните си шевове и нитовете на джобовете.

Колкото до джинсовия плат, той се появил в северната част на Италия, изследователите предполагат, че думата „jeans” („джинси”) произхожда от френското название на италианския град Генуа, Gênes. Именно в него се произвеждал памучен плат (със средно качество и разумна цена), от който шиели дрехи за работници от различни специалности, включително за моряци.

Подобна памучна материя изработвали и във френския град Ним, затова името на плата, от който се шият днешните джинси –  деним – произхожда от френското „De Nîmes”, тоест от Ним. Той  се считал за по-плътен и по-качествен от генуезкия.

И двете материи, били боядисвани в тъмен цвят с боя, получена от багрилото индиго, растящо в Индия, известно още от ХVI век. През XVII в. се споменава за плътен син плат във Великобритания, от който се шиели дрехи за най-бедните.

През 1878 г. немският химик Адолф Байер измисля синтетичен оцветител за сините панталони с нитове. По онова време нищо не предвещава, че панталоните на златотърсачите от Дивия Запад и генуезките моряци ще станат неразделна част от гардероба на почти всеки човек през втората половина на XX век.

Но това, което превръща обикновените панталони в джинси са именно нитове, с които Джейкъб Дейвис предлага да бъдат оборудвани  дрехите на златотърсачите. През 1872 г. той пише на Леви Щраус да укрепи с тях слабите места на панталоните, например ъглите на джобовете, и той приема идеята. На 20 май 1873 г. двамата получават патент затова под номер 139,121. На първите джинси, произвеждани от Леви Щраус, имало два джоба отпред и един отзад, а през 70-те години на ХIX в. към тях е добавено малко джобче  за часовник, което се пришива към класическите модели до ден днешен, въпреки че никой вече не помни предназначението му.

Класическият си вид с пет джоба джинсите придобиват през 1901 г., когато Леви Щраус решава да снабди модел №501 със заден ляв джоб.

Днес САЩ си остават световен лидер в производството на джинси. Американските компании изработват 39% от цялата продукция. На второ място са производителите от Западна Европа, на които се падат 20 на сто, 10 процента си делят Япония и Южна Корея, а на останалия свят се падат 31 на сто.