Бижутата, които ще спасят океаните

Неотдавна ви разказахме за редица световни козметични марки, чиито усилия са концентрирани върху опазването на пчелите. Сега дойде ред да ви представим няколко бижутери с общата кауза да защитят океаните.

 

 

Когато не създават красиви украшения от мидени черупки, корали или пери, тези пет бранда финансират с част от продажбите си различни организации, предпазващи океаните, бреговете и техните флора и фауна. Ето кои са те:

 

1. Dezso

Марката е основана през 2006-а от американката Сара Белтран и е вдъхновена от двете ѝ най-големи страсти: любовта ѝ към океана и прекрасните накити с морски мотиви. Затова шедьоврите на дизайнерката се открояват с внимателно подбраните мидени черупки, фосилизирани зъби на акули, красиви корали и подходящи скъпоценни камъни. Впрочем, Сара намира и събира всички нужни материали по бреговете на различни плажове в Съединените щати, Мексико и Индия. Преди това те са били изхвърлени от океанската вода, така че ювелирът не вреди по никакъв начин на околната среда.

2. Azlee

Животът на Бейли Сварт, основателка на Azlee, рязко променя посоката си, когато посещава езерото Атилан в Гватемала. Тогава американката се влюбва в техниката на местното население за изработване на красиви бижута от естествен произход. Изживяването не само води до създаването на нейния бъдещ лейбъл в Лос Анджелис, но и я мотивира да стане яростна защитничка на водната флора и фауна. Освен това, като опитен сърфист и гмуркач, Бейли Сварт идеално осъзнава реалната опасност, заплашваща световните океани и морета. Затова всяка година дарява част от приходите си на различни организации, които ги защитават, предпазват и се грижат за тях : през 2020-а честта се падна на Surfrider Foundation. Наред с това дамата често инициира сесии за почистването на плажовете около Лос Анджелис.

3. Keef Palas

Испанките Клер О‘Кийф и Еухения Олива създават Keef Palas преди четири години с кредото „да спасим планетата от действията на определени икономически системи и техните вредни последици“. Затова също изработват бижутата си от естествени материали като житни класове, лаврови листа и клонки, мидени черупки и камъчета. Те са против бързата мода и се вслушват във вътрешния си глас, създавайки един по-природосъобразен бизнес.

4. Peet Dullaert

Нидерландецът Пейт Дулаерт е само на 23 години, но вече се е прочул с таланта си. Освен да създава прекрасни и ефирни колекции от дрехи прет-а-порте, ювелирните му творения от перли, миди, скъпоценни камъни и благородни метали, също не са за изпускане. Той също е върл противник на бързата мода, вредяща на природата и околната среда. Това го мотивира да е спонсор на няколко асоциации, които се грижат за засаждането на гори, предпазването на океаните и подпомагането на бедни семейства.

5. Gas Bijoux

Прочутата марсилската марка с 60-годишна история продължава да следва завета на своя основател – Андре Гас. През септември 2019-а, по време на събитие в защита на океаните, брандът лансира своята гривна „Hippios“. Тя представлява морско конче от фино злато и емайл, със синя връв. Парите от продажбата ѝ се даряват на Института по океанография „Пол Рикар“, за да може да продължи с търсенето на устойчиви решения за предпазването на океаните.