Disney: И „Херкулес“ става игрален филм

Древногръцкият герой от култовата анимация от 1997-а също се сдобива с игрална версия. Ето какво се знае до този момент за новия проект:

 

 

Началото на тренда

Въпреки че през първите три месеца на тази година компанията на Уолт Дисни е загубила 1.4 млрд. долара заради пандемията от COVID-19, според информация на BBC, финансовите щети няма да я спрат да зарадва верните си фенове с любима класика. Припомняме, че през 2014-а брандът стартира новата тенденция за екранизацията на своите рисувани шедьоври, което се оказа и много успешен маркетингов ход. Първият такъв филм бе „Господарката на злото“, базиран на „Спящата красавица“ от 1959-а, с участието на Анджелина Джоли в ролята на Злодеида и Ел Фанинг в ролята на принцеса Аврора. Но за разлика от първата адаптация на приказката на Шарл Перо и Братя Грим, тук действието се концентрира главно върху неразбраната зла фея – нейните страхове, мечти и история.

Рисуваният „Херкулес“

Въпреки че анимацията на „Дисни“ не е единствена по рода си – тя остава най-популярната. Нейни режисьори са Рон Клементс и Джон Мъскър, които допълнително променят класическите древногръцки митове за легендарния герой. Сюжетът започва с госпъл от музите, разказвайки за затварянето на титаните и лишаването им от власт от главния олимпийски бог Зевс. Музите са с афроамериканска външност, а Зевс и Хера са представени като родителите на Херкулес.

Зевс, Хера, малкият Херкулес и неговият Пегас.

Всеизвестно е, че в оригиналната гръцка митология Хера безброй пъти се е опитвала да убие от ревност силния полубог, защото е син на съпруга ѝ – Зевс Гръмовержеца и простосмъртна Алкмена. Във версията на „Дисни“, обаче, Херкулес е роден бог, но е принуден да пие от магическа отвара, дадена му от Ужас и Страх, слугите на чичо му Хадес – богът на подземното царство. Но макар че тя го прави простосмъртен, той не губи свръхчовешките си сили. След това младият Херкулес е отгледан от двойка добри фермери, когато един ден научава истината за божествения си произход. И така до края на филма той се опитва да се върне на Олимп, ставайки и прочут герой. Въпреки положителните критики, лентата не се представя достатъчно добре в киносалоните в сравнение с предшествениците си.

Новата версия

До този момент се знае, че нейните режисьори ще бъдат Джо и Антъни Русо („Отмъстителите: Краят“), а сценаристът – Дейвид Калахам („Жената-чудо 1984“). Въпреки че все още не се е състоял официалният кастинг, според слуховете е възможно певицата Ариана Гранде да се превъплъти в Мегара (Мег) – първата съпруга на Херкулес в митологията и любовната му тръпка във версията от 1997 година. Игралният филм също ще бъде лансиран по платформата Disney +  (първият игрален римейк бе „Лейди и Скитника“ на 12-ти ноември 2019). Но както по всичко изглежда, и тази продукцията ще се забави заради пандемията от коронавируса.