Диетата в градчето Лома Линда – с какво се хранят народите – дълголетници и как това им помага да не стареят. Трета част

 

В поредицата, посветена на здравословната диета в някои краища на света, стигнахме до градчето Лома Линда, в щата Калифорния.

То се намира само на сто километра от огромния мегаполис Лос Анджелис, което сякаш не го прави най-подходящото място за дълголетници.

Въпреки това средната продължителност на живота в Лома Линда е с десет години по-голяма, отколкото в Съединените щати като цяло. Там живеят главно адвентисти от седмия ден – клон на християнството, който препоръчва вегетариански начин на хранене и въздържане от пушене и употреба на алкохол.

Университетът в Лома Линда, който принадлежи на Църквата на адвентистите от седмия ден, за първи път започва да изучава храненето и начина на живот на приблизително 25 000 жители на града още през 1960 година.

Първото изследване, получило названието Adventist Mortality Study (1960–1965), показало забележимо по-ниска заболеваемост от рак и сърдечни болести сред адвентистите в сравнение с американците, които не принадлежали към тази религиозна деноминация.

Благодарение на този фактор мъжете живеели с 6.2 години по-дълго, отколкото средно била продължителността на живот сред мъжете в САЩ, а жените живеели –  с 3.7 години повече.

Следващото изследване, Adventist Health Study I (1974–1988), потвърдило тези данни: мъжете адвентисти живеели със 7.3 години по-дълго, отколкото средно в Калифорния, а жените – с 4.4 години по-дълго.

Според учените за това влияели пет основни фактора: отказ от пушене, редовни физически упражнения, поддържане на здравословно тегло, консумация на ядки и растителна диета.

Първите три фактора винаги са се смятали за полезни за здравето, но консумацията на ядки, които са богати на мазнини, към момента на изследването била доста спорна.

Оттогава резултатите са потвърдени от много други изследвания. Макар че в средствата за масова информация за главен полезен фактор, който удължавал живота на адвентистите, обявили растителната диета, най-вероятно в действителност най-важна роля изиграл пълният отказ от тютюнопушене.

Последното, продължаващо и до днес изследване на здравето на адвентистите Adventist Health Study (AHS-2), е започнато през 2002 година. В него изследват храненето на 96000 енориаши на църквата в цяла Северна Америка. Към момента учените са стигнали до извода, че енориашите, които спазвали вегетарианска диета (такива били малко повече от половината), по-рядко боледуват от някои видове рак.

В частност адвентистите, които ядат повече плодове, бобови и домати, по-рядко страдат от повишен холестерол, хипертония, диабет, метаболитен синдром.

Фактори на дълголетието в Лома Линда

 

Жителите на Лома Линда спазват вегетарианска диета, която често е по-нискокалорична от диетата, включваща месо.

Жителите на Лома Линда ядат много растителни белтъчини и малко животински.

Чаят и кафето не са забранени, но и не се чуват призиви да бъдат употребявани. Освен това адвентистите не пият алкохол.

Те консумират сол в умерени количества. Но ядат много ядки и така приемат много натурални мазнини.