Децата – чудо в джаза

На днешния Международен ден на джаза е любопитно да се споменат някои от джазмените, проявили своето призвание още в детска възраст. Когато журналист попитал Крисчън Макбрайд (1972), американски джаз басист, композитор и аранжор дали е бил дете чудо, той отвърнал: „В някоя бъдеща енциклопедия на джаза може и така да бъде написано, но по мое време видях едно истинско дете чудо – Джои Ди Франческо (1971) американски джаз органист, тромпетист и вокалист, който едва деветгодишен участваше в професионални турнета. Аз винаги съм бил един Робин на Батман Джои“.

 

А кои джазмени сред известните са били деца – чудо?

 

Сидни Беше (1897-1959) e американски джаз саксофонист, кларинетист и композитор, от френски произход. Този виртуоз на кларинета и саксофона е смятан за един от първите големи солисти в историята на джаза – от 10-годишен си припечелва хляба като музикант. Звукът му е топъл, с богат тембър, но същевременно пронизващ.

Бикс Байдърбек (1903-1931) e американски джаз корнетист, пианист и композитор. Когато е на шест години за неговите изяви вече се пишат статии, а един критик го нарича „Новалис на джаза“. За съжаление умира твърде млад.

Тери Лин Карингтън (1965) e американска джаз барабанистка, композиторка и певица. Дебютира десетгодишна с тромпетиста Кларк Тери, а година по-късно пелечи пълна стипендия за обучение в музикалния колеж „Бъркли” в Бостън. Тя е първата жена, спечелила ГРАМИ за най-добър инструментален джаз албум.

Сайръс Честнът (1963) e американски джаз пианист, композитор и продуцент. На девет години е приет да учи пиано в института „Пидоби за талантливи деца” на университета „Джон Хопкинс“. Следва уверено традицията на големите джаз пианисти от миналото. За него казват, че е един от най-убедителните анахронизми в жанра.

Рой Елдридж (1911-1989) e американски джаз тромпетист. Известен е с прякора си „Малкият джаз”. Започва професионалната си кариера на шест години в бандата на своя брат и със своите качества се утвърждава като търсен солист и ръководител на оркестри.

Хърби Хенкок (1940) e американски пианист, кийбордист, ръководител на бенд и композитор. Преди да стане звезда в джаза и новатор в клавишните инструменти, се изявява като дете чудо в класическата музика – на 11 години дебютира като пианист солист на концерт с Чикагската филхармония.

Кийт Джарет (1945) e американски джазов и класически пианист и композитор. Известен е със соловите си концерти от напълно импровизирана музика. Започва да учи пиано преди да навърши три години, а на седем дава първия си клавирен рецитал, в който освен класическа музика са включени две от неговите първи композиции.

Бирели Лагрен (1966) е френски джаз китарист, който изпълнява и суинг, джаз фюжън и пост-боп. Лагрен е изявен изпълнител на така наречения цигански джаз в музиката – стил, на който за основоположник е смятан китаристът Жан „Джанго” Райнхард през 1930-е години. Още на четири години Лагрен свири на китара, прави публичен дебют на осем, а на 13 години е вече канен на различни фестивали.

Телониъс Монк (1917-1982) e американски джаз композитор и пианист, с оригиниален импровизационен стил. Шестгодишен се научава да свири на пиано и като млад се изявява на семейни празници и в  местната баптистка черква. Две години придружава баптистки проповедници в пътуванията им из страната. След което ги напуска и се посвещава изцяло на джаза.

Бъд Пауъл (1924-1966) e американски джаз пианист, роден и отрасъл в Харлем. На 10-годишна възраст може да изсвири всичко, което е чул – било от Фатс Уолър, било от Арт Тейтъм, които са прочути американски джаз виртуози. Няма проблеми и с изпълнението на произведения от класически композитори като Шопен, Дебюси,Моцарт, Бах.

Бъди Рич (1917-1987) е американски джаз барабанист и ръководител на групи. Още в бебешка възраст – на 18 месеца – се увлича по барабаните, а на 11 години вече е ръководител на група. Известен е със своята виртуозна техника, сила и бързина.

Франк Робинсън известен като Sugar Chile Robinson (1938) e американски джаз пианист и певец. На 3-годишна възраст прави първия си рецитал пред публика- Той е първият афроамериканец, поканен в Белия дом. Напуска музикалното поприще 13-годишен, защото иска да има „нормална“ кариера.

Мери Лу Уилямс (1910-1981) e американска джаз пианистка, аранжор и композитор. На три години започва да учи самостоятелно пиано, на шест свири на домашни тържества, а на седем – на публични прояви. Аранжира творби на Дюк Елингтън и Бени Гудман и има над сто записа на свои композиции и аранжименти.

Тони Уилямс (1945-1997) e американски джаз барабанист. Започва професионалната си кариера на 13 години. Прави своя дебют с групата на Джаки Маклийн, после става известен с групата на Майлс Дейвис и като изтъкнат представител на стила джаз фюжън.