Десет дни безплатен 24-каратов филмов маратон

От 29 май до 7 юни любителите на киното ще имат възможност да гледат – без да излизат от къщи и без да си търсят специални покани или пропуски – ленти от най-големите световни филмови фестивали, между които в Кан, Берлин, Торонто, Сан Себастиан, Токио, Йерусалим, Карлови Вари, Сараево, Сидни, Мумбай, Маракеш, Венеция. В „китката” е включен и анимационният филмов фестивал в Анси, а има и още други. На ключовия въпрос „къде?” Отговорът е – удоволствието ще бъде достъпно в YouTube, на адрес We Are One: А Global Film Festival („Ние сме едно: Глобален филмов фестивал”). В момента там тече само реклама с обратно броене от шест.

Плакатът за фестивала за анимационно кино в Анси.

А защо се организира това безпрецедентно по своя мащаб събитие, имайки предвид твърдата позиция на организаторите на фестивала в Кан да не го провеждат, излъчвайки го в интернет? Защото инициаторите на We Are One: А Global Film Festival са категорични – сега не е време за червени килими, пищни дефилета, помпозни звездни партита и препълнени салони. Те се отлагат – поне до октомври, а и след това едва ли ще бъдат пак същите… В същото време животът си тече, сниманите филми трябва да се появят на екран или на монитор. Започнатото трябва да се довърши, а и звездите и конкурентите за слава е добре да се явят „на бял свят“ – за да не бъдат забравени или да не останат незабелязани. За това с We Are One: А Global Film Festival всички ще бъдат доволни. Поне ще изпитат морално удовлетворение, защото финансово нещата са по-сложни. Но все пак всяка реклама на „продукта“ върши работа.

Боно връчва наградата Donostia на Пенелопе Крус на 67-ия кинофестивал в Сан Себастиан през 2019 година.

В програмата са включени игрални, документални, късометражни, фантастични и музикални филми, както и комедии. Освен това меломаните ще могат да видят разговори и интервюта с прочути артисти и създатели на кинотворби.

Организаторите обещават на зрителите безплатен достъп. Но идеята на организаторите е, когато зрителите „влязат“ в канала, за да гледат филмите и интервютата, да направят доброволни парични дарения на Световната здравна оганизация за борба срещу Covid-19.

Джейн Розентал и Роберт де Ниро на фестивала в Трайбека.

„Често говорим за силата на киното да вдъхновява и обединява хората – независимо от различията и съществуващите граници, да помага за оздравяването на света – в пряк и в преносен смисъл, но най-вече разбирано, като запазване на здрави отношения и ценности. Но това, от което светът се нуждае тъкмо в този момент, е именно оздравяване – в съвсем буквалния смисъл на думата“ – заявява Джейн Розентал, съоснователка с Роберт де Ниро на фестивала в Трайбека.